Sernik peanut butter

Wiecie, że uwielbiam masło orzechowe? Peanut butter i moją miłość do tej niezdrowej przekąski przywiozłam z Ameryki, gdzie masło orzechowe razem z dżemem wcina się na chlebie tostowym. Uwielbiam smak masła orzechowego i tego w jaki zabawny sposób skleja paszczę, kiedy weźmie się go za dużo. Takie dziecinne wspomnienie. To właśnie jedna z tych bezcennych chwil, które pielęgnuję w pamięci: smak masła orzechowego.

Ten sernik peanut butter jest kompromisem pomiędzy zwykłym polskim sernikiem, a sernikiem w stylu American cheesecake. Jednak jest on bardziej ciężki, choć na serkach philadelphia, które nadają serników ich amerykańskiej puszystości. Ten za to, bogaty w masło orzechowe, jest mega sycący.

Sernik peanut butter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Joanna Latuszek
Prep Time: 20 minut Cooking Time: 60 minut plus min 2 godz studzenia

Ingredients

  • ✔️Spód ciasta:
  • szklanka mąki migdałowej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4,5 łyżki zmielonego na puder erytrolu lub Swerve,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 4,5 łyżki masła klarowanego, rozpuszczonego
  • ✔️masa serowa:
  • 7 opakowań serka typu philadelphia (użyłam łaciate po 135 g każdy),
  • 1,5 szklanki masła orzechowego,
  • 1 szklanka zmielonego na puder erytrolu (użyłam Swerve, lubię bardziej, gdyż nie zostawia alkoholowego posmaku w ustach),
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki śmietany 36%
  • ✔️polewa czekoladowa
  • 50 g gorzkiej czekolady/lub bez cukru,
  • 1/4 szklanki śmietany 36%,
  • erytrol do smaku

Instructions

1

✔️Aby przygotować spód:

2

Nastaw piekarnik na 160 stopni, przygotuj głębszą blachę, na którą wlejesz wody i postawisz blaszkę z sernikiem (woda ma przykrywać blachę z sernikiem do połowy jej wysokości - właśnie przygotowałaś kąpiel wodną dla sernika).

3

W misce wymieszaj wszystkie składniki na spód.

4

Blachę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. I na papier wyłóż czekoladowy spód ciasta, ciasto nie będzie mieć lepkiej konsystencji, ale będzie trzymać się spodu blachy.

5

✔️Aby przygotować masę serową:

6

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w robocie kuchennym na gładką masę.

7

Wlej całość masy serowej na wcześniej wyłożony czekoladowy spód.

8

Piecz w kąpieli wodnej przez 60 minut, do zezłocenia wierzchu.

9

Zanim wyjmiesz je z piekarnika, wystudź ciasto przy otwartych drzwiach piekarnika przez około godzinę.

10

✔️Aby przygotować polewę czekoladową:

11

Wlej śmietanę do miseczki. Podgrzewaj w mikrofalówce stopniowo co 30 sekund, aż pojawią się bąbelki. Wyjmij i dodaj pokruszoną czekoladę, ewentualnie słodzik. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

12

Wylej polewę na wystudzony sernik.

13

Ozdób orzeszkami ziemnymi.

{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Recipe", "url": "http://www.manufakturaciastek.pl/sernik-peanut-butter/", "author": { "@type": "Thing", "name": "Joanna Latuszek" }, "datePublished": "29 grudnia 2020", "cookTime": "P", "description": "", "image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2020/12/B6B6BB08-1223-494E-A9E6-53A431CB6B16.jpeg", "recipeIngredient": [ "✔️Spód ciasta:", "szklanka mąki migdałowej,", "3 łyżki kakao,", "4,5 łyżki zmielonego na puder erytrolu lub Swerve,", "1/3 łyżeczki soli,", "4,5 łyżki masła klarowanego, rozpuszczonego", "✔️masa serowa:", "7 opakowań serka typu philadelphia (użyłam łaciate po 135 g każdy),", "1,5 szklanki masła orzechowego,", "1 szklanka zmielonego na puder erytrolu (użyłam Swerve, lubię bardziej, gdyż nie zostawia alkoholowego posmaku w ustach),", "1 łyżka ekstraktu waniliowego,", "3 jajka,", "1/3 szklanki śmietany 36%", "✔️polewa czekoladowa", "50 g gorzkiej czekolady/lub bez cukru,", "1/4 szklanki śmietany 36%,", "erytrol do smaku" ], "name": "Sernik peanut butter", "nutrition": { "@type": "NutritionInformation", "calories": "", "carbohydrateContent": "", "cholesterolContent": "", "fatContent": "", "fiberContent": "", "proteinContent": "", "saturatedFatContent": "", "sodiumContent": "", "sugarContent": "", "transFatContent": "", "unsaturatedFatContent": "" }, "prepTime": "P", "totalTime": "P", "recipeInstructions": [ "✔️Aby przygotować spód:", "Nastaw piekarnik na 160 stopni, przygotuj głębszą blachę, na którą wlejesz wody i postawisz blaszkę z sernikiem (woda ma przykrywać blachę z sernikiem do połowy jej wysokości - właśnie przygotowałaś kąpiel wodną dla sernika).", "W misce wymieszaj wszystkie składniki na spód.", "Blachę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. I na papier wyłóż czekoladowy spód ciasta, ciasto nie będzie mieć lepkiej konsystencji, ale będzie trzymać się spodu blachy.", "✔️Aby przygotować masę serową:", "Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w robocie kuchennym na gładką masę.", "Wlej całość masy serowej na wcześniej wyłożony czekoladowy spód.", "Piecz w kąpieli wodnej przez 60 minut, do zezłocenia wierzchu.", "Zanim wyjmiesz je z piekarnika, wystudź ciasto przy otwartych drzwiach piekarnika przez około godzinę.", "✔️Aby przygotować polewę czekoladową:", "Wlej śmietanę do miseczki. Podgrzewaj w mikrofalówce stopniowo co 30 sekund, aż pojawią się bąbelki. Wyjmij i dodaj pokruszoną czekoladę, ewentualnie słodzik. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.", "Wylej polewę na wystudzony sernik.", "Ozdób orzeszkami ziemnymi.", ], "recipeYield": "" }