Sernik Cioci Jeanetty

Najlepszy sernik pod słońcem, ale pod warunkiem, że zrobiony będzie z najlepszej jakości białego sera trzykrotnie zmielonego. Jest miękki, bardzo puszysty, przepyszny. Jeden z najlepszych serników jakie jadłam.

SONY DSC

Składniki na okrągłą blaszkę sernika o średnicy około 22 cm:

  • 1 kg białego sera bardzo wysokiej jakości, użyłam białego sera ekologicznej produkcji od Nowaka,
  • 5 jaj,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z połowy cytryny i pomarańczy,
  • 150 g masła,
  • szklanka cukru (zastąpiłam ksylitolem)
  • opcjonalnie do smaku: łyżeczka ekstaktu z prawdziwej wanilii i rodzynki

Przygotowanie sernika

  1. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić.
  3. Żółtka ubić z masłem i cukrem. Dodać ser, skórki i mąkę. Wymieszać dokładnie.
  4. Łyżką wmieszać białka.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 60 minut.
  6. Smacznego!

SONY DSC

SONY DSC