Sałatka z pieczonych pomidorów i awokado

Jedna ze smaczniejszych sałatek jakie ostatnio jadłam. Pieczone pomidory nadają sałatce słodki smak, a awokado i ser mozarella świetnie tutaj kontrastuje.

Przepis pochodzi z ostatniego numeru Kuchni.

SONY DSC

Składniki na 1 porcję sałatki:

  • 2 pomidory,
  • pół awokado,
  • sok z połowy limonki,
  • ser mozarella (pół kostki),
  • listki bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Pomidory pokroić w grube plasterki. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50-60 minut.
  2. Awokado pokroić w podłużne paski. Ułożyć na talerzu i polać sokiem  limonki.
  3. Mozarellę porwać na drobne kawałki.
  4. Pomidorki ułożyć na sałatce kiedy już będą wystygnięte. Całość doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
  5. Smacznego!

SONY DSC