Puszysta szarlotka na cieście biszkoptowym

Uwielbiam to ciasto. Smakuje wyśmienicie z wszystkimi owocami. To takie uniwersalne ciasto. Jest to także jedno z pierwszych ciast, które w życiu upiekłam i byłam zdziwiona, że mi się udało:) Jest miękkie, puszyste, a dzieci nie mogą się od niego oderwać:)

SONY DSC

Składniki na standardową prostokątną blaszkę:

  • szklanka oleju,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 2 jajka,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki mąki,
  • dwie łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dowolna ilość uprażonych jabłek

Przygotowanie ciasta:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić.
  2. Dokładnie wymieszać żółtka z miodem. Dodać resztę składników (oprócz jabłek). Na koniec wmieszać białko.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Na wierzch wyłożyć prażone jabłka.
  4. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut.
  5. Smacznego!

SONY DSC