Pełnoziarniste naleśniki z cukinią, bakłażanem i słonecznikiem

Bardzo smaczne to coś:) I bardzo zdrowe: bo jest tam wszystko co nam potrzebne: zdrowe węglowodany, zdrowe tłuszcze, zdrowe białko. Także smacznego:)

Nad zdjęciem miałam trochę pracy. Wykonałam chyba z 50 ujęć i z żadnego nie byłam zadowolona. To zdjęcie wydawało mi się najlepsze. Chciałam uzyskać trochę przyciemniony efekt obrazu, chyba nie do końca mi się to udało. No nic, będę dalej próbować. W każdym razie na blacie kuchennym położyłam deskę do krojenia i na to kawałek drewna, który widać na zdjęciu. Całą scenę przysłoniłam z boku białymi kartonami. Za słoikiem z pestkami dyni ustawiłam czarną kartkę papieru, by zasłonić wpadające przez słoik światło. Obok słoika postawiłam stary młynek do kawy, który rzucił cień na naleśnika i przysłonił wpadające na niego światło. Przed talerzem położyłam szklaną butelkę po wódce, by lekko przyciemnić dół naleśnika i uniknąć zbyt dużego rozjaśnienia kadru.  Lusterkiem odbiłam światło i oświetliłam pocięte nożem paski świeżego szpinaku, który nie był duszony wcześniej na patelni, a który ułożyłam jedynie z przodu naleśnika. Aparatem generalnie „weszłam” pomiędzy kartki papieru. W photoshopie wyostrzyłam nadzienie naleśnika i dodałam czerwonego koloru do pomidorów. Sony ILCE-7, ogniskowa 90 mm, przesłona F/5, czas naświetlania 2 s, kompensacja naświetlania +1. Tak oto powstało to zdjęcie.

nalesnikirazowe2

Składniki na 4 naleśniki:

  • łyżka zmielonych w młynku do kawy pestek słonecznika i dyni,
  • 4 -5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 jajko,
  • szklanka jogurtu greckiego 3% tłuszczu,
  • woda lub mleko do rozcieńczenia ciasta

Składniki na farsz warzywny:

  • pół bakłażana, pół cukinii (starte na tarce),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół kuli mozarelli,
  • 3 łyżki mleka,
  • 100 g młodego szpinaku,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misie. Dodaj odpowiednią ilość wody. Dobrze, żeby ciasto nie było zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Piecz na wolnym ogniu dość grube naleśniki, ciasto nie jest najlepszej jakości do smażenia cienkich naleśników:)

Przygotowanie farszu

  1. Cebulę zeszklij na patelni (użyj sprayu do smażenia beztłuszczowego lub kilka kropli oleju rzepakowego).
  2. Dodaj resztę warzyw i mleko. Podduś około 10 minut. Przypraw.
  3. Na koniec dodaj mozarellę i przytrzymaj całość do rozpuszczenia sera.
  4. Farsz przełóż do naleśników. Smacznego!

nalesnikirazowe_ustawienia