Ameryka/ Dla dzieci/ Naleśniki i placki/ Śniadania

Pancakes na zsiadłym mleku – idealne śniadanie na weekend i na poniedziałek też

image_pdfimage_print

Przepisów na pancakes jest całe mnóstwo. Ten przepis jednak urzekł mnie, bo pomysł na wykorzystanie foremek do jajek sadzonych okazał się strzałem w dziesiątkę, by przekupić małe stwory do zjedzenia większej niż zwykle ilości placków na śniadanie. Najlepsze na gorąco z bitą śmietaną obok.

Idealne na niedzielne leniwe śniadanie do łóżka…

Przy pracy nad zdjęciem zależało mi na tym, by uchwycić moment polewania placków syropem klonowym, dlatego ostrość ustawiłam na białą kulkę serka kremowego, migawkę ustawiłam na 30s, przysłona f/2.8, ISO 250. Za talerzykiem ustawiłam małą kartkę A4, okno zostawiłam odsłonięte, przód pancakes doświetliłam odbijającym się światłem od okna, z prawej strony kompozycji postawiłam dużą kartkę białego papieru A3. W chwili polewania placków syropem klonowym wykonałam serię zdjęć.

Inspiracja

pancakes na zsiadłym mleku

Na około 20 pancakes potrzebujesz:

  • 1 3/4 szklanki mąki (użyłam orkiszowej),
  • 2 łyżki cukru (użyłam ksylitolu),
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki zsiadłego mleka*,
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego masła (użyłam klarowanego),
  • masło lub olej do natłuszczania foremki do jajek

* Jeśli nie masz w domu zsiadłego mleka: do miseczki nalej odpowiednią ilość normalnego mleka. Wlej dwie łyżki octu. Odstaw mleko na około 5 minut i gotowe.

W misie robota umieść mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj całość. Na rozgrzanej patelni połóż natłuszczoną wcześniej foremkę do jajek i nalej do niej porcję ciasta na wysokość 1/3 foremki. Smaż około 2 minut z każdej strony. I gotowe. Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    kasandraa6
    10 stycznia 2016 at 12:57

    Piękne zdjęcia 😉 a placuszki zsiadłego mleka uwielbiam. Ps fajne masz te foremki do jajek . Pozdrawiam

    • Reply
      manufaktura
      10 stycznia 2016 at 18:15

      Dzięki Jagoda:) Foremki zakupione dość dawno już:)

  • Reply
    Marta
    10 stycznia 2016 at 15:30

    Jakie urocze 🙂

    • Reply
      manufaktura
      10 stycznia 2016 at 18:14

      Dziękuję Marta:)

  • Reply
    Traveling Rockhopper
    17 stycznia 2016 at 10:15

    Wyglądają pięknie i przepis wydaje się być bardzo prosty! 🙂

    • Reply
      manufaktura
      27 stycznia 2016 at 12:56

      Dziękuję. Tak są proste w wykonaniu:)

    Leave a Reply