Jabłecznik z budyniem

Nigdy nie sądziłam, że budyń z jabłkami to takie doskonałe połączenie. Bardzo, ale to bardzo pasuje. Tak do siebie pasuje, że trudno się zorientować gdzie się kończą jabłka, a gdzie zaczyna budyń. Ciasto bardzo smaczne. To będzie jedna z moich ulubionych szarlotek. Ten jabłecznik nosi nazwę „uśmiech teściowej”, choć nie za bardzo mogę zrozumieć dlaczego. Połączenie uśmiechu z teściową to raczej nie brzmi najlepiej i nie gwarantuje czegoś miłego. A tutaj takie zaskoczenie: budyń i jabłka – wprost idealne połączenie:)

jablecznikzbudyniem3

Składniki na dużą prostokątną blaszkę:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie ciasta:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (plus 4 łyżki cukru lub fruktozy)
  • 4 słoiczki prażonych jabłek lub około 2 kg jabłek obranych, wyczyszczonych i pokrojonych w ósemki
  • 750 ml mleka
  • płatki owsiane lub bułka tarta

Przygotowanie ciasta

  1. Wszystkie składniki zagnieść i uformować kulę. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą owinąć folią aluminiową. Jedną schować do lodówki, drugą do zamrażarki na godzinę czasu.
  2. Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować lub cienko wyłożyć spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
  3. Wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (160 stopni).
  4. Wyjąć spód z piekarnika, posypać płatkami owsianymi (wchłoną sok z jabłek). Podwyższyć temperaturę piekarnika do 200 stopni.
  5. Ułożyć jabłka na przypieczonym spodzie.
  6. W rondelku przygotować budyń z 750 ml mleka. Gorący można polać na jabłka.
  7. Wyjąć z zamrażarki ciasto Zetrzeć je na tarce wprost na budyń.
  8. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut. Gdy wierzch będzie ciemniał można przykryć folią aluminiową.
  9. Ciasto po upieczeniu nie nadaje się do krojenia. Musi dobrze przestygnąć. Inaczej będzie wodniste. Chyba, że ktoś lubi taką szarlotkę prosto z piekarnika i nie przeszkadza nieapetyczny wygląd pokrojonego (rozwalonego) ciasta.
  10. Smacznego!



Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Zakupiliśmy dużo drożdży. A może trochę za dużo:) Stąd u nas drożdżówki, bułeczki itp. itd. Nie zmienia to faktu, że uwielbiam drożdżowe wypieki. One mają taki przyjemny zapach, są pulchniutkie, mięciutkie, przepyszne. Przypominają mi dzieciństwo. Te bułeczki właśnie takie są. Zapraszam do ich upieczenia. Dodam tylko, że jest to jeden z lepszych przepisów na ciasto drożdżowe jakie znam.

drozdzowkizmarmolada1

Składniki na około 15 bułeczek:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży (15 suchych)
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • ulubiona marmolada

Ciasto drożdżowe

  1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (trochę mleka, cukier, drożdże, trochę mąki) i zostawić do „zabulgotania” (około 10-15 minut).
  2. Wszystkie składniki wraz z rozczynem (bez marmolady) ugnieść i zagnieść na elastyczne, miękkie i nie klejące się ciasto. Odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie uformować małe bułeczki i rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki jeszcze urosną, więc 9 bułek na blachę jest optymalnym rozwiązaniem. Bułeczki powinny mieć wielkość piłeczki do ping-ponga.
  4. Zostawić do napuszenia na około 30 minut.
  5. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika (190 stopni) można je nasmarować roztrzepanym jajkiem. Nabiorą błyszczącego złotego koloru. Piec około 15 minut.
  6. Po wystygnięciu nabijać marmoladą.
  7. Smacznego.



Maślane Cupcakes z białą czekoladą

Różnica jest taka: cupcake jest na maśle, a mafina na oleju. Cupcake w papilotkach, a mafina może być pieczona bez lub w foremce. Zatem dzisiaj maślane cupcakes…z białą czekoladą. Mniam, mniam. Pycha!!!!

mafinadzis1

Składniki na 12 cupcakes:

  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g masła
  • 140 g białej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 240 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 240 g cukru (u mnie fruktoza)
  • 2 roztrzepane jajka

Rytuał przygotowywania cupcakes (mokre i suche składniki osobno):

  1. W garnuszku rozpuścić mleko, masło, czekoladę, ekstrakt. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Przesiać mąkę, dodać sody, proszku do pieczenia, cukru i soli. Wymieszać.
  3. Wlać wystudzone mokre składniki plus roztrzepane jajko. Wymieszać.
  4. Wypełnić papilotki do 3/4 ich wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) i piec przez około 25 minut do suchego patyczka.
  5. Ostudzone cupcakes przyozdobić ulubionym kremem. Bez tego nie ma cupcakes:)

Krem do ozdobienia:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  1. Ubić śmietanę. Na koniec ubijania dodać cukru.
  2. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (w 1/4 szklanki wrzącej wody). Ja używam do tego celu blender – nie ma grudek od żelatyny ani od serka.
  3. Wmieszać do bitej śmietany. Można dodać ulubionego koloru barwnika.
  4. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Dekorować cupcake za pomocą rękawa cukierniczego.
  6. Uczta dla oczu i podniebienia gotowa:) Smacznego:)



Szybka pizza

Ileż można słodyczy… Czasami mamy tutaj ich dość. Ale nie na długo. W sobotę finał piłkarski – coś trzeba upiec. Jutro koniec roku szkolnego – coś słodkiego też się przyda. Więc okazji jest mnóstwo. A jak nie ma okazji, to sobie wymyślimy jakąś:)

Pizzę robi się szybciutko. Ciasto szybko wyrasta, łatwo się ugniata i rozwałkowuje. Przepis wystarczy na giganta. Podstawowy przepis wzięłam z blogu domiwkuchni i z chęcią do niego jeszcze powrócę.

pizza

Składniki na ciasto – pizzę gigant (można zrobić z połowy):

  • 450-500 g mąki pszennej (użyłam specjalnej do ciast drożdżowych)
  • 220 ml gorącej wody
  • 20 g świeżych drożdży (10 g suchych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów obranych ze skórki w całości lub pokrojonych
  • 2 świeże pomidory
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • sól do smaku

Ciasto drożdżowe i sos

  1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (trochę mąki, cukier, drożdże, trochę gorącej wody). Odstawić do „zabulgotania”. Świeże drożdże wrzucamy do mąki bez robienia rozczynu. Zawsze jednak polecam świeże drożdże – szybciej rosną i pachną świeżością.
  2. Do pozostałych składników dodać rozczynu. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto rośnie obrać pomidory ze skórki. Kto chce może wyjąć z nich pestki i miąższ. Ja zostawiłam.
  4. Obrane i pokrojone w kostkę pomidory razem z pomidorami z puszki usmażyć na patelni (bez oleju) na wolnym ogniu. Pomidory zmiękną, odparuje woda i zamienią się w przepyszny sos. Dodać soli i świeżych ziół.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie, podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto cieniusieńko. Przenieść ciasto na blachę, posmarować sosem pomidorowym, położyć ulubione składniki i grubo posypać żółtym serem (około 300 g startego sera).
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec około 20 minut. Smacznego!



Pełnoziarniste bułeczki pszenne

Nie mam cierpliwości do mąki żytniej. Nie wychodzą mi z niej wypieki. To miały być bułeczki żytnie, dwukrotnie próbowałam i dwukrotnie się poddałam. Dlatego przepis trochę zmodyfikowałam i dalej osiągnęłam to co chciałam: zdrową bułeczkę:) Smakują bardzo dobrze. Są mięciutkie, długo pozostają świeże, ciasto szybko wyrasta i ładnie się piecze. Warte wypróbowania. Zajadali się dziś na śniadanie nimi moi sąsiedzi, ja i mój Tata.

buleczkipelnoziarniste1

Składniki na około 20 bułeczek:

  • szklanka płatków owsianych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 35 g masła
  • 11/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wrzącej wody
  1. Powyższe składniki dokładnie razem wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • 30 g świeżych drożdży (15 suchych)
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 4 1/2 – 5 szklanek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • do posmarowania bułek: roztrzepane jajko z łyżką mleka i do posypania np. płatki owsiane
  1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Odstawić na jakieś 15 minut, aż będą lekko „bulgotać”.
  2.  Rozczyn wlać do miski z płatkami owsianymi. Dodać mąki.
  3. Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. W robocie kuchennym około 10 minut. Odstawić
    w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
  4. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć bułeczki (powinno wyjść przynajmniej 20 bułeczek). Zostawić do napuszenia na około 30 minut.
  5. Nasmarować jajkiem i posypać płatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec do zbrązowienia (około 15 – 20 minut).

 




Waniliowe ciasteczka z M&M ‚s

Te ciasteczka robiłam z synem już wielokrotnie. Są to jedne z naszych ulubionych. Smakują nie tylko dzieciom, dorośli też je pałaszują. Musi coś w nich być skoro tak chętnie do nich wracamy. Dzisiaj musiałam je przed synem schować. Nigdy niem lubiłam, kiedy robiła to moja Mama, ale z przykrością stwierdzam, że MIAŁA RACJĘ:)) Moja Mama zawsze chowała słodycze przed nami, a przed Bożym Narodzeniem, to było jakieś szaleństwo. Tyle słodkości w domu, a nic nie można było jeść, bo było na Święta. Strasznie tego nie lubiłam. Wstyd się przyznać, ale tę frajdę zabieram również i swoim dzieciom:) Niedaleko pada jabłko od jabłoni:) A teraz przepis na jedne z naszych najsmaczniejszych ciasteczek, które smakują nie tylko dzieciom.

ciasteczkazmm2

 

Składniki na około 25 małych ciastek:

  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić fruktozą)
  • 1/4 szklanki cukru (może być fruktoza)
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta szklanką mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • duże opakowanie drażetek (400 g)

Ciastka

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na koniec dodając pół opakowania drażetek.
  2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozkładać łyżką ciastka wielkości małego orzecha włoskiego. Ciastka dość mocno się rozlewają, dobrze by miały 3-4 cm odstępu od siebie.
  3. Resztę drażetek powtykać w ciasteczka.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 8-10 minut.
  5. Zdjąć z blaszki po 5 minutach i studzić na kratce.
  6. Zwołać dzieciaki i pałaszować. Popijać szklanką mleka. Smacznego!



Czekoladowe ciasteczka z M&Ms

Dzisiaj inna wariacja ciasteczek z M&M. W smaku są zupełnie inne od waniliowych. Czekoladowe są mięciutkie, rozpływają się w ustach. No i ten obłędny smak czekolady, który nawet po kilku dniach jest bardzo intensywny. Lubię takie proste przepisy:) Przepis pochodzi stąd.

czekoladowemm5

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g gorzkiej czekolady (można wymieszać z mleczną, ale im więcej mlecznej, tym słodsze ciastka)
  • 115 g masła
  • 1 opakowanie M&M (400 g)
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasteczka

  1. Wymieszać wszystkie składniki.
  2. Wrzucić połowę drażetek.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać masę o wielkości orzecha włoskiego. Ciastka się rozlewają, należy zachować odległość 3-4 cm.
  4. Resztą drażetek poozdabiać ciastka (po 3-4 drażetki na ciastko). Drażetki można ułożyć koło siebie. Ciastko się rozpłynie, a drażetki się rozsuną.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 8 minut.
  6. Zostawić na blaszce około 5 minut, zdjąć i zostawić do wystudzenia na kratce.
  7. Smacznego!



Smalcówki Babci Tereski

Pierwszy raz smalcówki jadłam u mojej teściowej. Co tu mówić, coś w sobie miały, że jadło się je i jadło. Co chwilę się je podjadało z pudełka. Zrobiłam je pierwszy raz, trochę zmodyfikowałam przepis. Zamiast cukru pudru dałam lukier. I chociaż smalcówki powinny być, jak sama ich nazwa wskazuje, na smalcu, ja zrobiłam je na maśle. Wychodzą równie dobre jak te prawdziwe od babci Tereski. Mogą być długo przechowywane w pudełku na ciastka.

smalcLwki3

Na wielkie pudełko ciasteczek:

  • 1 kg mąki
  • 250 g smalcu (zastąpiłam odtłuszczonym masłem)
  • 50 g drożdży świeżych (25 g suchych)
  • 3 łyżki cukru (u mnie fruktoza z błonnikiem)
  • 4 żółtka (białka zostawiłam do lukru)
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 cukry waniliowe (można ominąć)
  • pół kostki margaryny (zastąpiłam odtłuszczonym masłem)
  • marmolada
  1. Świeże drożdże rozgnieść z cukrem. Zamienią się w płyn. Odstawić w ciepłe miejsce. Suche drożdże wsypać bezpośrednio do ciasta.
  2. Resztę składników  (bez marmolady) wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Wyjąć ciasto, oderwać kawałek i rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie na grubość 2 mm.
  4. Pociąć na długie paski o szerokości 5-7 cm. Na środku paska wyłożyć marmoladę (można użyć rękawa cukierniczego i okrągłej tyłki). Zwinąć w rulonik lub jak u mnie złożyć na pół (szerokość paska należy trochę zmniejszyć.
  5. Pokroić na mniejsze kawałeczki-ciasteczka pod kątem.
  6. Wyłożyć na blachę (można układać blisko siebie, nie rosną) wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec około 10 minut (do złocistego koloru).
  8. Studzić na kratce. Udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
  9. Smacznego!



Drożdżówki z truskawkami

Kolejna truskawkowa propozycja. Drożdżówki. Są przepyszne. Miękkie, pachnące truskawkami, słodkie, przepyszne, przepyszne, przepyszne. Najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu!!!! Polecam.

drocdcLwka2

Składniki na 8-9 bułeczek:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 14 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki cukru (u mnie fruktoza z błonnikiem)
  • po 3-4 truskawki na każdą drożdżówkę
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed samym ich pieczeniem

Składniki na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn z letniego mleka i odrobiny mąki. Suche drożdże mieszamy bezpośrednio z ciastem.
  2. Wyrobić wszystkie składniki (mąka, rozczyn, żółtko, jajka, sól, masło, cukier) na gładkie, nie klejące i elastyczne ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 90 minut, przy czym suche drożdże wolniej rosną).
  4. Po wyrośnięciu, ponownie krótko wyrobić ciasto. Podzielić na 9 kulek.
  5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach. Jeszcze nam sporo urosną.
  6. Zrobić w środku dołeczek, dość spory. Wsadzić do niego po 3-4 truskawki. Truskawki można podsypać bułką tartą lub płatkami owsianymi, by nie puszczały soku. Ja tego nie zrobiłam, w tym soku był właśnie cały urok:)
  7. Posmarować roztrzepanym jajkiem po bokach bułeczek.
  8. Posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem).
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na 20-22 minuty.
  10. Smacznego!



Amerykańskie naleśniki z truskawkami

Dziś miało być ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ale świeżych śliwek jeszcze nie było. Kupiłam więc truskawki. Pomyślałam, że ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to jest to. Ale później było coraz gorzej. Dopadło mnie lenistwo i brak czasu. W związku z tym coś szybkiego i przepysznego: amerykańskie naleśniki z truskawkami. Idealnie nadają się do polania syropem klonowym, ale z truskawkami i jogurtem też smakują wyśmienicie. Do tego mój starszy 6-letni syn wyszypułkował wszystkie truskawki!

nalesnik3

Składniki na około 15 małych naleśników:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki kefiru (u mnie jogurt naturalny 0% tłuszczu i cukru)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie fruktoza z błonnikiem)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. W misce wymieszać wszystkie składniki.
  2. Rozgrzać patelnię i natłuścić sprayem typu Bake Easy (lub masłem).
  3. Nakładać po wielkiej łyżce i smażyć z dwóch stron do złotego koloru na wolnym ogniu.
  4. Udekorować śmietaną, jogurtem, truskawkami, posypać cukrem do smaku.
  5. Smacznego!:)