Green Tea Cupcakes

Zastanawiało mnie jak mogą smakować babeczki z zieloną herbatą. Czy mają jej gorycz? Okazało się, że są przepyszne, a aromat zielonej herbaty jest lekko i przyjemnie wyczuwalny. Zrobiłam je wczoraj dla Taty, bo nie miał co wziąć z sobą w gości. Większość produktów już miałam gotowych, więc samo przygotowanie babeczek z ozdobami zajęło mi dosłownie 45 minut.

Przepis pochodzi z książki Cupcake Fun, jednak składał się on w większości z gotowych mieszanek, więc go zmodyfikowałam. Polecam.

SONY DSC

Składniki na 18 niziutkich babeczek do ozdabiania:

  • 2 1/szklanek mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 1 2/3 szklanki wrzącej wody
  • 6 torebek zielonej herbaty
  • 1/3 szklanki oleju

Przygotowanie babeczek

  1. Zaparzyć herbatę w odmierzonej ilości wrzątku. Zostawić do ostygnięcia.
  2. Suche składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej mokre.
  3. Naprzemiennie i stopniowo łączyć mokre i suche składniki aż do ich wyczerpania.
  4. Papilotki napełnić ciastem do 1/2 wysokości (jeśli będziemy ozdabiać) lub do 3/4 wysokości (jeśli nie będziemy ozdabiać).
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 15 minut do suchego patyczka.
  6. Smacznego!



Kakaowe tartaletki ze świeżą figą i budyniem

Bardzo smakowało mi to kruche ciasto. Wyszło idealne, nie trzeba było dosypywać ani odrobinki mąki. Smak świeżej figi jednak nie należy do moich ulubionych. Do kruchego ciasta z tego przepisu chętnie powrócę, ale to był raczej mój ostatni przepis ze świeża figą.Nie mogę się przekonać i tyle. Za to suszone figi bardzo lubię.

Przepis na kruche ciasto pochodzi z wrześniowego numeru Mojego Gotowania.

SONY DSC

Składniki na 8 kruchych babeczek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru (u mnie fruktoza)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 kostki miękkiego masła + 2 łyżki
  • jajko
  • dodatkowo 2 opakowania budyniu o ulubionym smaku oraz 4 figi

Przygotowanie ciasta

  1. Składniki na ciasto wygnieść palcami, uformować kulkę.
  2. Włożyć owiniętą w folię aluminiową do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Wyjąć kulę, ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wylepić  nim tartaletki.
  4. Przykryć papierem do pieczenia i posypać na papier odrobinę fasoli, by ciasto nie podniosło się do góry.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 10 minut.
  6. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć fasolę i papier i piec dodatkowe 5 minut.

Przygotowanie masy budyniowej

  1. Budynie rozpuścić w 3/4 l wody i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Masą budyniową wypełnić tartaletki.
  3. Poukładać pokrojone świeże figi.
  4. Smacznego!



Placuszki z jabłkami

Kto nie lubi placków z jabłkami? Chyba nie ma takiej osoby:) Jabłuszka dodają plackom słodkości, miękkości i niesamowitego aromatu. Uwielbiam patrzeć na moje dzieci, kiedy się nimi zajadają. A potrafią wpałaszować ich spore ilości:)

plackizjablkami1

Składniki na talerz placków:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier do smaku (u mnie fruktoza, ja lubię słodkie placki, więc dałam go pół szklanki)
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 4 jabłka obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (u mnie starte na tarce do warzyw w małe frytki)
  • masło do smażenia

Przygotowanie placków

  1. Wszystkie składniki (bez jabłek) umieścić w misie i dokładnie wymieszać.
  2. Wrzucić jabłuszka i wymieszać delikatnie łyżka.
  3. Na patelni rozpuścić masło i smażyć placki z dwóch stron około 2 minut na każdej stronie.
  4. Smacznego!



Pulchniutki placek ze śliwkami

To jeden z najsmaczniejszych placków ze śliwkami jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest miękkie, pulchne i pozostaje bardzo długo świeże. Szkoda tylko, że zjada je się tak szybko…:)

Przepis pochodzi z MW.

SONY DSC

Składniki na pełną blachę ciasta:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru (u mnie fruktoza)
  • 50 g miodu
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju bezsmakowego (słonecznikowy, rzepakowy)
  • duuuuużo śliwek, przynajmniej 1 kg

Przygotowanie ciasta

  1. Do tego ciasta nie jest potrzebny robot kuchenny. Połączyć wszystkie składniki (oprócz śliwek) w misie.
  2. Wymieszać dokładnie widelcem.
  3. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać.
  4. Wyłożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu ciasta.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 1 godziny do suchego patyczka, który należy wbijać w miejsce bez śliwek.
  6. Smacznego!

 




Lody jogurtowe

Wiem, że to już nie pora na lody, ale nie mogłam sobie odmówić. Uwielbiam smak lodów jogurtowych. Te mnie nie zawiodły. Są bardzo jogurtowe, bardzo orzeźwiające i bardzo smaczne. Polecam.

SONY DSC

Składniki na 0,75 l lodów:

  • 500 ml jogurtu naturalnego (może być beztłuszczowy)
  • 170 g śmietany (12% wystarczy)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki dowolnego soku (najlepiej pomarańczowy lub sok z połowy cytryny)

 

Przygotowanie lodów

  1. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem.
  2. Dodać resztę składników do masy. Wymieszać.
  3. Włączyć maszynę do lodów (wcześniej pojemnik maszyny musi być w zamrażarce przez przynajmniej 8 godzin, tak by płyn znajdujący się pomiędzy jego ścianami był zmrożony).
  4. Masę lodową wlewamy wtedy, kiedy maszyna już pracuje, przez specjalny otwór (wtedy masa nie przylepi się do ścian maszyny).
  5. Maszyna powinna konszować przez około 40 minut. Jeśli lody po tym czasie nie będą odpowiednio zmrożone, wstawić do zamrażarki w szczelnie zamkniętym opakowaniu na około 1 godzinę.
  6. Smacznego!



Red Velvet Cupcakes

Zawsze chciałam spróbować smaku tego ciasta. Red Velvet Cake.  Mąż wracał z pracy po trzech tygodniach nieobecności. Czekaliśmy na niego z synem z utęsknieniem. Więc wpadliśmy na pomysł, że coś dla Taty upieczemy.

Jakie było moje zdziwienie, że to wyszło takie… niedobre! Smak red velvet mnie rozczarował… Ale wiecie co. Zdziwiłam się jeszcze bardziej kiedy okazało się, że smakują wyśmienicie dopiero po kilku godzinach po ich całkowitym wystygnięciu. Ciasto jest bardzo puszyste, mięciutkie, a babeczki pozostają bardzo długo świeże.  To jedne z moich ulubionych cupcakes.

Przepis pochodzi z książki Cupcake Fun.

redvelvetcupcakes

Składniki na około 20 cupcakes:

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 1 1/2 szklanki drobnego cukru (u mnie fruktoza)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (u mnie pasta waniliowa)
  • 1 szklanka zsiadłego mleka*
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 1/2 łyżki octu

Przygotowanie babeczek

  1. Składniki suche i mokre połączyć osobno.
  2. Połączyć wszystkie składniki: raz wlać odrobinę składników mokrych, raz suchych, wymieszać mikserem i tak do wyczerpania składników.
  3. Wyłożyć blachę do muffinek papilotkami.
  4. Łyżką do lodów ponapełniać papilotki do 3/4 ich wysokości.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec przez 20-25 minut do suchego patyczka.
  6. Upieczone wyjąć z piekarnika i po 5 minutach przełożyć na kratkę do dalszego studzenia.
  7. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego!

* Jeśli nie ma w domu zsiadłego mleka, to do szklanki mleka wlać łyżkę białego octu lub soku z cytryny. Odczekać 15minut i gotowe.




Masło orzechowe home made

W Stanach Zjednoczonych spędziłam kilka dobrych lat swojego życia. Wróciłam do mojego domu, do Polski, do Szczecina, z wieloma wspomnieniami. Zabrałam też z sobą wspomnienia wielu smaków. Jednym z nich jest smak masła orzechowego z dżemem. Na śniadanie tost z masłem orzechowym i dżemem. Słodko-słony smak Ameryki. Oczywiście w Stanach wiele rzeczy jest odchudzonych, więc moje masło miało zaledwie 12 g tłuszczu, a dżem był i bez cukru, i bez tłuszczu. Były też takie masła orzechowe, które były w słoiczku już pół na pół z dżemem. Dziś, kiedy szykowałam to masło, wspominałam sobie jak to mi było, czego mi brakuje, za czym i za kim tęsknię.

SONY DSC

Składniki na pół dużego słoika:

  • 600 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 łyżeczko soli (lub według uznania)
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju wysokiej jakości (można ominąć)

Przygotowanie masła

  1. Orzeszki wysypać na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  2. Wstawić na około 10 minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Wymieszać dwa razy w międzyczasie.
  3. Orzechy i resztę składników umieścić w food procesorze i miksować przez około 10 minut do uzyskania masłowej masy.
  4. Można spróbować nie dawać oleju. Orzeszki mają go w sobie wystarczająco, by same zamieniły się w masełko. Przed przełożeniem do słoika sprawdzić czy pasuje nam ilość soli.
  5. Przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce.
  6. Przesmacznych śniadań:) Smacznego!



Konfitura brzoskwiniowa

Zaczyna się sezon na świeże figi w wypiekach, na śliwki już się prawie kończy. A ja zrobię na przekór i zaproszę Was na konfiturę brzoskwiniową:)

bulki_z_ziemniakami

Składniki na około 8-10 słoików:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 1 1/2 kg cukru żelującego 2:1 lub 2 kg cukru 1:1
  • sok z dwóch cytryn
  1. Brzoskwinie dokładnie wymyć, wypestkować i zmiksować w blenderze większość z nich. Resztę pokroić na drobniusieńkie kawałeczki. Większe kawałeczki ładnie prezentują się w konfiturze.
  2. Umieścić brzoskwinie, cukier i sok z cytryny w rondelku.
  3. Gotować około 1 godziny.
  4. Pod koniec przeprowadzić test: wziąć zimny(!) talerzyk. Położyć na niego odrobinę konfitury i przewrócić talerz do góry nogami. Gdy konfitura nie spływa, oznacza to, że udało nam się sporządzić najlepszą konfiturę pod słońcem:)
  5. Można przekładać do słoiczków.
  6. Smacznego!



Kluseczki Davidka

Tak Davidkowi posmakowały te kluseczki, że postanowiłam nazwać je Jego imieniem. Powiedział, że choć nieapetycznie wyglądają, to wyśmienicie smakują:) Szczerość dzieciaczków jest powalająca.

Przepis zobaczyłam wczoraj na tym blogu i postanowiłam, że go podkradnę:)

SONY DSC

Składniki na 2 porcje:

  • szklanka mąki
  • 150 g serka waniliowego Danio
  • tyle samo jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku (u mnie nierafinowany brązowy)
  • dwa jajka
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki wymieszać w misie widelcem. Jeśli według Was ciasto jest zbyt płynne, dodajcie mąki. W oryginalnym przepisie jest jej jeszcze mniej niż u mnie:).
  2. Zagotować wodę w rondelku.
  3. Kluseczki układać na gotującej się wodzie łyżką i gotować przez minutkę – dwie.
  4. Smacznego!



Jesienne cupcakes z musem jabłkowym i czekoladą

Na dworze jeszcze ciepło, ale ja już czuję, że Ona nadchodzi wielkimi krokami. Jest piękna, ale zaraz po niej jest Zima, której nie lubię. Nie lubię mrozów, nie lubię upałów:) W każdym razie po głowie od dłuższego czasu chodziło mi połączenie dwóch smaków: jabłuszek i czekolady. Pomyślałam sobie, że razem z piernikowym zapachem i rodzynkami musi to smakować obłędnie. I tak też było.

muffinkizjablkamiiczekolada1

Składniki na około 10 babeczek:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam dwie)
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie fruktoza)
  • szklanka mleka
  • 2 jajka

Składniki na mus jabłkowy:

  • 4 jabłuszka obrane i wypestkowane
  • garść rodzynek
  • dodatkowo czekolada połamana w kostki

Przygotowanie babeczek

  1. Standardowo: suche i mokre składniki wymieszać oddzielnie. Potem stopniowo łączyć.

Przygotowanie musu i babeczek

  1. Jabłka pokroić w ósemki, włożyć do małego rondelka z odrobiną wody i rodzynkami.
  2. Na małym ogniu gotować do zmięknięcia.
  3. Wyłożyć formę papilotkami.
  4. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta. Na to położyć mus jabłkowy i kostkę czekolady. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) na około 20-25 minut.
  6. Smacznego!