Cynamonowe ciasto jogurtowe

Cynamonowe ciasto jogurtowe. Lubię szybkie i łatwe przepisy. Czasami nie lubię stać w kuchni i bawić się w ozdabianie wypieków, a czasami mogę stać godzinami. Dziś jednak zdecydowanie wolałam coś szybkiego i łatwego. Do tego wszystkiego jeszcze ciasto wystarczy wymieszać widelcem – nawet się nie zastanawiałam. Całe przygotowanie wraz z pieczeniem zajęło mi 45 minut.

Przepis pochodzi z niezawodnych MW.

SONY DSC

Składniki na 23-cm placek:

  • 220 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy piernikowej (można ominąć, a zamiast tego dać łyżkę cynamonu)
  • 80 g płatków migdałowych
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 60 g płynnego miodu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju dobrej jakości (rzepakowy, kujawski)

Przygotowanie ciasta

  1. Wszystkie składniki wymieszać razem.
  2. 23-cm formę wyłożyć papierem do pieczenia lub spsikać sprayem do pieczenia. Wylać ciasto.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 35 minut.
  4. Smacznego!



Drożdżówki z serem

Najlepsze drożdżówki z serem. Miałam dość odwiedzania cukierni za każdym razem kiedy wracałam z synem ze szkoły, bo on miał ochotę na drożdżówkę z serem. Przecież sama mogę mu upiec. Dał się namówić na domowej roboty drożdżówki i od tej pory skończyły się wycieczki do cukierni, bo moje drożdżówki według niego są najlepsze:)

Serowe nadzienie: przepyszne!

Przepis wzięłam ze sprawdzonej już strony MW. Jednak zauważyłam, że ilekroć robię ciasta drożdżowe z przepisów Dorotus muszę dodawać więcej mąki niż podano w przepisie, bo inaczej ciasto jest zbyt klejące.  Nie przeszkadza mi to jednak w niczym, bo wypiek jest zawsze udany.

SONY DSC

Składniki na około 12 dużych drożdżówek:

  • 550 g mąki pszennej (jeśli ciasto po wyrobieniu robotem będzie zbyt luźne, dodać mąki),
  • 42 g świeżych drożdży lub 21 g suchych,
  • 30 g miodu (w oryginalnym przepisie jest 20 g, ja jednak wolę bardziej słodkie drożdżówki),
  • 2 jajka ,
  • 250 g mleka,
  •  szczypta soli,
  • 75 g miękkiego masła

Składniki na serowe nadzienie:

  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • skórka z cytryny,
  • 400 g twarogu (u mnie był niestety pełnotłusty 17 g tłuszczu, ale za to przepyszny)
  • rozbełtane jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie ciasta

  1. Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn: ciepłe mleko (nie gorące, bo zabije się drożdże), łyżka mąki, łyżka cukru i drożdże. Wymieszać o odstawić w ciepłe miejsce do „zabulgotania”.
  2. Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i wyrobić elastyczne ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości.

Przygotowanie nadzienia serowego

  1. W czasie kiedy rośnie ciasto drożdżowe, można przygotować nadzienie serowe. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.

Drożdżówki: ciąg dalszy

  1. Kiedy ciasto wyrośnie, wziąć blaszkę i położyć na niej papier do pieczenia. Z ciasta formować kule wielkości prawie o połowę mniejszą niż piłka tenisowa.
  2. Szklaną zrobić wgłębienie w środku każdej drożdżówki.
  3. W każde wgłębienie nałożyć łyżką nadzienie serowe.
  4. Odstawić drożdżówki do napuszenia na około 30 minut.
  5. Nastawić piekarnik na 240 stopni.
  6. Przed wstawieniem drożdżówek do piekarnika posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem.
  7. Piec około 10 minut.
  8. Smacznego!

 




Karmel

Po co kupować skoro można zrobić własny i mieć pewność, że wie się co się je. Polecam domowej roboty karmel, który może posłużyć do ozdoby wielu ciast i babeczek.

doosi2

Składniki na sos karmelowy:

  • 120 g  nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • 25 g masła
  • 75 ml śmietany 30%
  1. Do rondelka wlać cukier i wodę. Gotować przez około 4 minuty na małym ogniu. Masa będzie najpierw mocno pokruszona, później się rozpuści i nabierze ładnego lekko brązowego koloru.
  2. Zdjąć z kuchenki.
  3. Uwaga! Masa ta jest bardzo gorąca. Należy zachować ostrożność bowiem następna czynność może spowodować poparzenie. Najlepiej trzymać garnuszek z dala od twarzy a na rękach mieć rękawice kuchenne. Masa przy czynności nr 4 zachować się może wybuchowo.
  4. Zachować ostrożność. Wmieszać kremówkę i masło, i gotowe.
  5. Smacznego!

 




Pumpkin pie

Ciasto dyniowe. Pumpkin pie. Amerykański przysmak.

To ciasto zdecydowanie przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Coś przepysznego!!!! To będzie od tej pory jedno z moich ulubionych ciast. Dodatkowo, ciasto po przygotowaniu prezentuje się bardzo elegancko i z pewnością może być wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Ciasto przygotowałam z myślą o Święcie Dziękczynienia, bowiem zobowiązana jestem przekazać tradycje rodzimego kraju swojemu najstarszemu synowi. Pech w tym, że on bardziej woli polskie rzeczy: polskie naleśniki, polskiego schabowego, polską babkę:)) Nie lubi wymyślnych potraw, więc tego nawet nie spróbował:)))) Nie zmienia to faktu, że ciasto jest obłędne!:) Mnie najbardziej zdziwił fakt, że w oryginalnym przepisie nie było cukru, a ciasto wyszło słodkie.

Ciasto składa się aż z 5 warstw: kruchy spód, nadzienie dyniowe, nadzienie serowe, dżemowy wierzch, bita śmietana z karmelem.

SONY DSC

Składniki na kruchy spód:

  • 25 g masła orzechowego
  • 80 g masła
  • 40 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Składniki na dyniowe nadzienie:

  • 400 g dyniowego musu (obrać dynię i odpestkować. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez minimum godzinę. Zblendować. Odmierzyć 400 g)
  • 1 duża puszka mleka skondensowanego słodzonego (430g)
  • 125 g serka Philadelphia
  • 3 jajka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

Składniki na wierzchnią warstwę dżemową:

  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (240g)
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

Składniki na bitą śmietanę i karmel:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • gotowa polewa toffee lub domowa

Przygotowanie kruchego spodu

  1. Wszystkie składniki zagnieść palcami. Uformować kulę i schować owinięte w folię aluminiową do lodówki na godzinę.

Przygotowanie dwóch warstw nadzienia dyniowego

  1. W jednej misce wymieszać mleko skondensowane z jajkami, tak by jajka dobrze się wymieszały.
  2. W drugiej misce zmiksować serek ze skórką pomarańczy i z 1/4 masy jajeczno-mlecznej (patrz nr 1) tak by nie było grudek.
  3. Do pozostałej masy mleczno-jajecznej dodać przyprawę piernikową, cynamon, sok z pomarańczy i mus z dyni. Wymieszać widelcem.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piekłam w 160 stopniach z termoobiegiem.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki.
  6. Tortownicę o 23-cm średnicy spsikać sprayem do pieczenia lub wysmarować masłem.
  7. Wyłożyć spód tortownicy i boki na wysokość 3 cm ciastem.
  8. Na spód wlać masę dyniową.
  9. Na masę dyniową polewać łyżką, ale bardzo delikatnie, masę serową.
  10. Wystające boki ciasta przykryć małymi kawałeczkami folii aluminiowej.
  11. Piec przez godzinę.

Przygotowanie masy dżemowej

  1. W rondelku zagotować dżem z sokiem pomarańczowym. Dżem stanie się płynny.
  2. Upieczone i lekko przestygnięte ciasto polać polewą dżemową.
  3. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej dwie godziny.

Przygotowanie bitej śmietany i karmelu

  1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Można dodać śmietan fix, albo nawet łyżeczkę rozpuszczonej we wrzątku żelatyny.
  2. Udekorować śmietaną dopiero przed podaniem.
  3. Polać gotową polewą toffee lub domowego wykonania.
  4. Smacznego!

 




Placek z dyni

Przepis znalazłam przez przypadek na Kwestii Smaku. Oczywiście trochę przepis pozmieniałam, nie wiem dlaczego to robię, ale zawsze coś muszę pokręcić i pokombinować:) Ciasto wyszło bardzo smaczne. Nie za bardzo wyrosło, trochę się obawiałam o sukces, ale chyba niepotrzebnie. Mus z dyni dodał aromatu i wilgotności, no a przede wszystkim ciemnopomarańczowego koloru. Do tego polewa z białej czekolady ze skórką pomarańczy…

SONY DSC

Składniki na 23-cm placek:

  • kopiasta szklanka musu z dyni (dynię obrać, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, wsadzić do żaroodpornego szkła i piec w 180 stopniach pod przykryciem około 90 minut. Następnie zmiksować na mus).
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru (u mnie fruktoza)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka z dwóch pomarańczy
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • tabliczka czekolady
  • skórka z pomarańczy
  • odrobina mleka

Przygotowanie ciasta

  1. W garnuszku na małym ogniu rozpuścić cukier i masło. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Po tym czasie dodać mus, żółtka i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy.
  4. Połączyć wszystko razem.
  5. Białka ubić na sztywno. Delikatnie przełożyć do masy i wmieszać widelcem.
  6. Formę do pieczenia spsikać sprayem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 40 minut do suchego patyczka.

Przygotowanie polewy

  1. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodać odrobinę mleka, tak by konsystencja była lżejsza, ale nie spływała z ciasta.
  2. Wmieszać skórkę z pomarańczy.
  3. Posmarować ostygnięte ciasto.
  4. Smacznego!



Kruche ciasto milionera

Uwielbiam to ciasto. Choć jest tak słodkie, to nie można się jemu oprzeć. Kruchy spód, karmel i czekolada. Mmmmm, czego chcieć więcej? To jest ulubione ciasto mojego wujka. Oczy mu się śmieją, kiedy może zjeść kawalątek.

Przepis pochodzi z MW.

SONY DSC

Składniki na spód ciasta:

  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g sypkiego brązowego cukru

Składniki na karmelową warstwę:

  • 400 g gotowej masy karmelowej (można też przez 3 godziny gotować zamkniętą i zanurzoną w wodzie puszkę słodzonego mleka skondensowanego)

Składniki na czekoladową warstwę:

  • 200 g mlecznej czekolady (można wymieszać ją z gorzką)
  • 4-5 łyżek masła

Przygotowanie ciasta.

  1. Wyrobić wszystkie składniki. Powinno wyjść zbite i nie lepiące się ciasto.
  2. Wyłożyć formę do tarty papierem do pieczenia lub spsikać sprayem do pieczenia.
  3. Wyłożyć spód formy ciastem.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec do zbrązowienia około 20 minut.
  5. Wyłożyć masę krówkową na kruchy spód. Wyrównać.
  6. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem.
  7. Wylać czekoladę na masę krówkową.
  8. Ciasto powinno chłodzić się przez kilka godzin w lodówce.
  9. Smacznego!

 




Waniliowe ciasteczka z marmoladą

Rarytaski dla dzieci. Szczególnie ta marmolada:)Bardzo, ale to bardzo urocze maślane ciasteczka o waniliowym aromacie. Polecam. Ciasteczka zniknęły w mig. Nawet na jutro do szkoły nie będzie dla syna.

Przepis pochodzi z MW, trochę jednak go zmodyfikowałam.

SONY DSC

Składniki na 3 blaszki ciasteczek:

  • 225 g masła
  • 2/3 szklanki cukru (u mnie fruktoza)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 duże żółtka (dałam 3 małe)
  • 1,5 łyżeczko ekstraktu z wanilii
  • marmolada do wyciśnięcia środków kwiatków

Przygotowanie ciasteczek

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego.
  2. Wyrobić elastyczne i zbite ciasto.
  3. Konsystencja ciasta ma być na tyle gęsta, by można je było wyciskać wyciskarką do ciasteczek (czego ja nie umiem, nie udaje mi się, proszę o rady) lub rękawem cukierniczym (użyłam tyłki o numerze 2D).
  4. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego lub szprycy.
  5. Wyciskać ciasta na papier do pieczenia.
  6. Środek kwiatka udekorować marmoladą.
  7. Piec około 7 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Smacznego!



Sernik z białą czekoladą

Bardzo słodki serniczek. Ale bardzo smaczny. A w sumie to nawet nie wiem jak bardzo smaczny, bo mój Tata zjadł cały sernik, który stał sobie spokojnie w lodówce, więc chyba był smaczny:)

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

SONY DSC

Składniki na okrągłą formę o wymiarze 23 cm:

  • 5 tabliczek białej czekolady,
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie sera,
  • 200 g cukru(u mnie fruktoza),
  • 100 ml mleka,
  • 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka),
  • ciasteczka na spód wymieszać z masłem i rozgnieść

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
  2. Białka ubić.
  3. Masę serową wymieszać z cukrem.
  4. Dodać mleko.
  5. Dodawać stopniowo ubite białka i żółtka.
  6. Dodać wystudzoną czekoladę.
  7. Wlać masę do tortownicy, na którą wcześniej można położyć spód z ciasteczek zmiękczonych masłem i ugniecionych.
  8. Piec w piekarniku przez około 60 minut w 170 stopniach.
  9. Chłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
  10. Smacznego!



Lukrowane ciasteczka

Te ciasteczka to druga część projektu rybkowego na festyn szkolny syna. Ciasteczka zrobiły furrorę i niedługo posłużyły jako ozdoba, bo zostały zjedzone przez dzieci, co akurat bardzo mnie cieszyło.

Przepis pochodzi z książki Cupcake Fun, jednak troszkę go zmodyfikowałam.

 

Składniki na 3 blaszki ciasteczek:

  • 115 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (u mnie fruktoza)
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  1. Wszystkie składniki połączyć (najpierw suche, potem mokre składniki, a potem wszystko razem) i uformować elastyczną kulę.
  2. Ciasto podzielić na dwie części, by łatwiej było je rozwałkować.
  3. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm.
  4. Wycinać wzory.
  5. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 190 stopni przez 6-7 minut do leciutko brązowego koloru.
  6. Smacznego!



Cupcakes

Oto część rybkowego projektu, który razem z synem przygotowywaliśmy na festyn w jego szkole. Festyn odbył się dzisiaj i nieskromnie dodam, że wszystkie dzieciaki przybiegały do naszego stoiska, bo mieliśmy ciastka:) Tematem festynu była Ziemia, a każda klasa przygotowywała swoje stoiska o przeróżnej tematyce. Klasie Davida przypadł temat „Jezioro”. Stoisko było bardzo kolorowe, dzieci powycinały ryby, pokolorowały je, namalowały wielkie jezioro, po którym pływały ciasteczkowe rybki:) Efekty naszej pracy poniżej.

SONY DSC