Malinowe muffiny

Bardzo smaczne babkowe ciasto urozmaicone kilkoma malinkami w całości utopionymi w cieście. Lubię takie muffiny, które kilka dni nie tracą swojego aromatu i pulchności. Te zamknęłam w dużym słoiku i na trzeci dzień były jeszcze dobre. Przepis pochodzi z MW, jednakże jest lekko zmieniony.

SONY DSC

Składniki na 9 dużych muffin:

  • 100 g masła
  • 120 g oleju dobrej jakości (rzepakowy, kujawski)
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 27 malin świeżych lub mrożonych (po 3 na muffinę)

Przygotowanie

  1. Masło i olej utrzeć z cukrem. Dodawać jajka jedno po drugim.
  2. Wmieszać resztę mokrych składników. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto przełożyć do papilotek. Do każdej włożyć po 3 świeże maliny.
  4. Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka).
  5. Smacznego!



Linzer cookies

Bardzo smaczne ciasteczka. Miękkie, słodkie, a przede wszystkim urocze. Robią wrażenie. A jeszcze jak są z domowym dżemem, to już w ogóle. Polecam. Są pracochłonne, ale warto poświęcić dla nich trochę czasu.

SONY DSC

Składniki na około 20 ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 230 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki dżemu malinowego do przełożenia ciasteczek po upieczeniu
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek z wyciętym wzorem po upieczeniu

Przygotowanie ciasta

  1. Suche składniki połączyć. W drugiej misie połączyć mokre. Połączyć wszystkie składniki.
  2. Ciasto będzie luźne. Podzielić ciasto na pół. Owinąć folią aluminiową. Wstawić do zamrażarki na przynajmniej dwie godziny.
  3. Wyjąć ciasto z zamrażarki. Ciasto powinno być na tyle twarde, by nadawało się do rozwałkowania.
  4. Blat posypać obficie mąką. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać ciasteczka: 20 ciasteczek bez środka i 20 ciasteczek z dowolnym wzorem.
  5. Piec na blaszce z papierem do pieczenia przez 10 minut w temperaturze 175 stopni do lekko złotego koloru.
  6. Ostudzić . Po kilu minutach przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
  7. Ciasteczka z wzorem oprószyć cukrem pudrem.
  8. Ciasteczka bez wzoru posmarować dżemem (około pół łyżeczki na ciastko).
  9. Ciastko z wzorem przyczepić do ciastka bez wzoru.
  10. Smacznego!



Szarlotka Eli

Bardzo smaczna szarlotka na półkruchym spodzie. Przepis dostałam od Eli, stąd szarlotka Eli.Muszę przyznać, że jej ciasto bardziej mi smakowało niż moje. To pewnie dlatego, że dałam musu jabłkowego (domowego oczywiście) zamiast poszatkowanych w drobne paseczki jabłuszka. Myślę, że tutaj tkwi sekret tego ciasta. Nie zmienia to faktu, że z chęcią jeszcze raz ją upiekę, bo jest bardzo smaczna.

Ciasto bardzo fajnie się rozwałkowuje, ma bardzo dobrą konsystencję, nie lepi się.

SONY DSC

Składniki na prostokątną blaszkę 30×20:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 700 g mąki
  • pół szklanki cukru (dałam fruktozę)
  • łyżeczka  proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 250 g śmietany (dałam jogurt)

Składniki na jabłkowe nadzienie

  • 8 jabłek obranych i wypestkowanych i pokrojonych w drobniusieńkie paseczki (dałam mus jabłkowy)
  • pół szklanki cukru do posłodzenia jabłek (u mnie brązowy cukier)
  1. Składniki na ciasto umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić ciasto. Powinna wyjść nielepiąca się kula.
  2. Podzielić ciasto na dwie części.
  3. Pierwszą część ciasta rozwałkować tak, by wielkością pasowała do formy.
  4. Formę natłuścić sprayem do pieczenia lub wyłożyć papierem. Umieścić pierwszą warstwę ciasta.
  5. Wyłożyć pokrojone w paseczki jabłka.
  6. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka.
  7. Piec przez około 35 minut w temperaturze 175 stopni do zbrązowienia ciasta.
  8. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
  9. Smacznego!



Ciasteczka owsiane z czekoladą i rodzynkami

Bardzo smaczne i zdrowsze od innych ciastka. Są słodkie, miękkie, kruszą się w ustach. Naprawdę nie wiem dlaczego dopiero teraz je dla Was upiekłam:) Wypełniłam nimi cały słój na ciastka. Mam nadzieję, że uda im się wytrwać w tym słoiku bez zjedzenia:)

Przepis znalazłam kiedyś w internecie, od dłuższego czasu mam go w głowie, czasami coś w nim zamieniam, podmieniam. Jednak ten lubię najbardziej.

SONY DSC

Składniki na około 20 dużych ciasteczek:

  • 1 jajko,
  • 200 g masła,
  • szklanka mąki,
  • 3 szklanki płatków owsianych (użyłam płatków ekologicznych i błyskawicznych),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej na drobne kawałeczki i rodzynki (około 1/4 szklanki),
  • niepełna szklanka brązowego cukru

Przygotowanie ciasteczek

  1. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać jajko.
  2. Dodawać stopniowo resztę składników, na koniec dodać czekoladę i rodzynki. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch łyżek nakładać kule wielkości orzecha włoskiego w dość dużych odstępach.
  4. Namoczyć łyżkę w wodzie i jej spodem ugniatać ciasteczka, by miały okrągły kształt. Gdy ciasteczka zaczną się znowu kleić do łyżki, namoczyć ponownie łyżkę wodą.
  5. Piec przez około 10-14 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Przełożyć z blachy na kratkę za pomocą blaszki do ciastek. Ciastka są jeszcze bardzo miękkie i łatwo się łamią.
  7. Smacznego!



Drożdżówki Liski

Zniknęły w mig. Zrobiłam je późnym wieczorem, a ledwo co starczyło na drugie śniadanie na następny dzień. Jestem przywiązana do swojego ulubionego ciasta na drożdżówki, ale to też mi smakuje. Jest puszyste, wystarczająco słodkie, ale nie za słodkie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonale nadaje się do różnych owoców. W oryginalnym przepisie były to drożdżówki z malinami, ja zaś zrobiłam z truskawkami. Ciekawy sposób na wypełnienie drożdżówek owocami, dżemem i śmietaną.

Przepis bez jajek.

SONY DSC

Składniki na około 18 drożdżówek:

  • 30 g świeżych drożdży (15 g suchych)
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 200 g masła
  • 2 cukry waniliowe po 8 g
  • 900 g mąki
  • 200 g cukru
  • łyżeczka soli
  • 250 g ugotowanych, utłuczonych, ale suchych ziemniaków

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki śmietany
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego
  • truskawki (mogą być mrożone)
  • jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem

Przygotowanie ciasta.

  1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn: łyżka cukru, drożdże – wymieszać razem do rozpuszczenia drożdży. Za chwilę dodać odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut.
  2. Umieścić rozczyn w misie robota kuchennego i dodać wszystkie składniki na ciasto.
  3. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości na około 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia.

  1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Można truskawki nakładać do drożdżówek oddzielnie lub wmieszać je do nadzienia.

Lepienie drożdżówek.

  1. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki wielkości piłeczki tenisowej.
  2. Leciutko oprószyć mąką, by ciasto nie lepiło się do rąk.
  3. Uformować z ciasta okrągły, ale płaski placek.
  4. Na środku placka umieścić nadzienie i owoc i szybko zawinąć placek w sakiewkę. Nadzienie jest dość płynne, więc trzeba tą czynność wykonać szybko i sprawnie.
  5. Umieścić sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale zamknięciem sakiewek do dołu. Dzięki temu tworzy się ładny okrągły „drożdżówkowy” kształt.
  6. Zostawić na blaszce przez około 30 minut/
  7. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto jajkiem z mlekiem.
  8. Piec przez około 15 minut w 200 stopniach.
  9. Smacznego!



Babka piaskowa z cukrem trzcinowym

To jedna z moich ulubionych babek. Miękka, wilgotna i pachnąca. Zamiast białego cukru jest w niej cukier brązowy, który dodaje babce aromatu i zmienia jej kolor. Wydaje mi się, że to właśnie w brązowym cukrze tkwi sukces tego wypieku. Pasuje do mleka i do porannej kawy.

SONY DSC

Składniki na babkę:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego*
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie babki

  1. Jajka utrzeć w mikserze razem z cukrem na białą i puszystą masę.
  2. Dodawać stopniowo mąkę i resztę składników.
  3. Formę spiskać sprayem do smażenia. Wlać ciasto.
  4. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
  5. Smacznego!
  6. * Cukier brązowy może być często mylony z cukrem trzcinowym nierafinowanym. To duży błąd. Cukier brązowy to zwykły biały „farbowany” cukier. Zatem nie ma tych samych właściwości co cukier trzcinowy.



Ciasto dyniowe Madame Edith

Bardzo dobre ciasto dyniowe z blogu Madame Edith, trochę przeze mnie pozmieniane. Co nie zmienia faktu, że smakuje tak jak smakować powinno dobre ciasto: jest puszyste, wilgotne i nie chce się skończyć tylko na jednym kawałku:)

SONY DSC

Składniki na dwie blaszki 25×21:

  • 250 g musu z dyni 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g oleju
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g cukru trzcinowego

Polewa serowa:

  • opakowanie serka Almette
  • łyżka wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie ciasta

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Przygotowanie polewy

  1. Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać w miseczce.
  2. Wystudzone ciasto polać polewą z serka Almette.
  3. Smacznego!



Torcik dyniowy

Bardzo smaczny torcik dyniowy. Zamiast biszkoptu miękkie, puszyste ciasto dyniowe przełożone waniliową bitą śmietaną i ozdobione pachnącymi mandarynkami. Polecam.

Inspiracja.

SONY DSC

Składniki na mały, ale wysoki biszkopt dyniowy:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 240 g musu dyniowego
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na masę śmietanową:

  • małe opakowanie żelatyny
  • 500 ml śmietany 30%
  • cukier wedle uznania
  • mandarynki do ozdobienia

Przygotowanie ciasta

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą piankę. Dodawać stopniowo suchych składników i mokrych.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku (150 stopni) około 1 godziny do suchego patyczka.
  3. Wystudzone przeciąć na pół.

Przygotowanie masy śmietanowej

  1. Ubić śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier.
  2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Można użyć blendera, by pozbyć się grudek z żelatyny.
  3. Wymieszać ze śmietaną.
  4. Wstawić masę do lodówki.
  5. Kiedy masa stężeje, przełożyć ciasto i udekorować mandarynkami.
  6. Smacznego!



Chałka drożdżowa

Czy pamiętacie zapach dzieciństwa? Chałka drożdżowa to jeden z moich dziecinnych wspomnień. Widzę Mamę, Babcię i ja taka mała wśród nich. Ile tam miłości. Piękne wspomnienia.

Ten przepis to trzeci już z kolei przepis z książki Liski. I chyba do trzech razy sztuka, bo chałka wyszła przepyszna. Wcześniejsze dwa przepisy trochę mnie rozczarowały, ale tą chałkę zaliczam do moich ulubionych. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie w środku, a skórka jest miękko-chrupiąca. Wszystko w tej chałce jest takie jak w chałce być powinno:) Można ją piec bezpośrednio na papierze do pieczenia.

SONY DSC

Składniki na dwie chałki:

  • 30 g świeżych drożdży (15 g suchych)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90 g cukru (użyłam cukru trzcinowego)
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki 
  • 3 jajka + 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania przed pieczeniem
  • 100 g roztopionego i wystudzonego masła

Przygotowanie ciasta

  1. Połączyć cukier z drożdżami. Po około minucie drożdże rozpuszczą się.
  2. W misie robota umieścić 850 g mąki (resztę dodać za chwilę), wodę, sól, jajka, masło i drożdże.
  3. Wyrobić ciasto przez około 8 minut.
  4. Po tym czasie, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodawać stopniowo pozostałą część mąki. Niekoniecznie musi to być równy kg. Ciasto drożdżowe zawsze musi się troszkę lepić, nie może być zbyt sztywne i zbite, bo wyjdzie nam „cegłówka”.
  5. Owinąć ciasto w papier do pieczenia lub folię aluminiową. Papier spiskać najpierw sprayem do pieczenia lub posmarować oliwą. Włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
  6. Stolnicę bardzo delikatnie oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować wałeczek. Z trzech wałeczków zapleść warkocz.
  7. Warkocze ułożyć już na papierze do pieczenia na blaszce. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.
  8. Przed pieczeniem posmarować wierzch i boki rozbełtanym jajkiem.
  9. Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Smacznego!

SONY DSC

 




Ciasteczka potrójnie czekoladowe

To jest mój drugi przepis z książki Liski. Moi Drodzy, znowu musiałam przepis „ulepszać”, bo bez tego by się nie udało. I znowu sama siebie pytam: czy to moja wina, czy może coś jest z przepisem nie tak? Nie wiem. Ale to już drugi raz. Książka jest taka cudowna, z przyjemnością ją oglądam, piękne zdjęcia, ciepłe opisy. Oryginalny przepis to ciasteczka podwójnie czekoladowe, ale to chyba trochę nieprawdziwe, bo są tam aż trzy tabliczki czekolady:) Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Bardzo czekoladowe, ale można na jeden raz zjeść ich duuużo:) Bardzo smaczne.

SONY DSC

Składniki na około 20 sztuk:

  • 200 g mąki (w oryginalnym przepisie jest tylko 100 g, ale ciasto jest zbyt rzadkie)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g drobn posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła

Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić 200 g czekolady i masło. wystudzić.
  2. W misie robota kuchennego ubić cukier z jajkami do białej, puszystej masy.
  3. Wymieszać wszystkie składniki.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładać dwoma łyżkami kule wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka podczas pieczenia rozlewają się, więc należy zachować spore odstępy.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
  6. Studzić na kratce.
  7. Smacznego!