Tort piernikowy

Idealny na święta. W tym roku inspiracje czerpię stąd.

SONY DSC

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1.5 szklanki cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej/piernikowej,
  • 2 łyżki kakao

Składniki do nasączenia:

  • około 1 szklanki soku z pomarańczy

Składniki do przełożenia tortu:

Składniki na masę piernikową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki cynamonu

Przygotowanie biszkoptu

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Powoli dodawać żółtek i mąki wymieszanej z przyprawami i kakao.
  3. Okrągłą formę (23 cm) spsikać sprayem do pieczenia. Wlać ciasto.
  4. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Przygotowanie masy piernikowej

  1. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno. Pod koniec dodać cukier i przyprawy.
  2. Serek mascarpone rozmiksować w oddzielnej misce i wmieszać delikatnie do śmietany.
  3. Wstawić na chwilę do lodówki.

Torcik

  1. Ostygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty. Dół biszkoptu będzie górą tortu, bo jest najbardziej prosty.
  2. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i nasączyć 1/3 soku z pomarańczy. Posmarować 1/2 powideł i wyłożyć 1/3 masy piernikowej. Przykryć kolejnym blatem. Nasączyć kolejną 1/3 soku, posmarować resztą powideł i przykryć 1/3 masy piernikowej. Położyć ostatni blat. Nasączyć i obłożyć górę i boki masą piernikową.
  3. Tort może chwilkę postać w lodówce.
  4. Smacznego!



Stefanka

To jedno z tych ciast, które długo będą świeże. Należy je przygotować najlepiej dwa dni przed podaniem, tak by blaty zdążyły nasiąknąć herbatą z cytryną. Według mnie to udana propozycja na stół świąteczny i ciekawa alternatywa dla piernika.

Inspiracja.

SONY DSC

Składniki na prostokątną blaszkę 30×20:

  • 2 jajka,
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka drobnego cukru (u mnie fruktoza),
  • 150 g miodu,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka wystudzonej gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia blatów

Składniki na masę z kaszy manny:

  1. 3/4 l mleka,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii,
  • 4-5 łyżek drobnego cukru (u mnie fruktoza),
  • 300 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Składniki na polewę:

  • 150 g ulubionej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 50 g masła

Przygotowanie blatów

  1. Wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na trzy równe części.
  2. Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy do pieczenia.
  3. Blachę spsikać sprayem do pieczenia.
  4. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do blachy.
  5. Każdą część ciasta piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy

  1. Zagotować mleko wraz z kaszą i cukrami. Dokładni wymieszać. Na koniec dodać ekstrakty. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta

  1. Upieczony pierwszy blat ciasta ułożyć na papierze do pieczenia. Nasączyć 1/3 herbaty i połową masy.
  2. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć kolejną 1/3 herbaty i przykryć resztą masy z kaszy.
  3. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć resztą herbaty i polać czekoladą. Można ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
  4. Smacznego!



Pierniczki alpejskie

To mój wypróbowany przepis (Moje Wypieki) od kilku lat. Piekę je zawsze kilka tygodni przed Wigilią z nadzieją, że do niej wytrwają. W zeszłym roku pożarliśmy chyba z 1000 tych pierników. Są znakomite: miękkie, puszyste w środku i nie wymagają długiego leżakowania.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
SONY DSC

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 ml gęstej śmietany (dałam jogurt),
  • 3 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 400 g miodu

Składniki do lukru królewskiego:

  • 400 g cukru pudru (nie może zawierać skrobi, bo będzie pękać),
  • 3 łyżki proszku bezowego,
  • 6 łyżek ciepłej wody

Przygotowanie pierników

  1. W rondelku rozpuścić masło, miód i przyprawy. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywno. Po ubiciu dodać cukier i stopniowo żółtka.
  3. W miseczce wymieszać śmietanę z sodą. Zaczekać aż soda spulchni śmietanę.
  4. W misie robota umieścić mąkę, i kakao. Dodać ubite białka i masę miodową. Mieszać. Na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto.
  5. Ciasto będzie dość luźne (a nawet rzadkie). Wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny do zgęstnienia.
  6. Gęste już ciasto rozwałkować na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki będą grubiutkie:)
  7. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zbrązowienia. Pierniczki będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika. Po kilku minutach lekko stwardnieją i wtedy dopiero przenosić na kratkę i studzić.
  8. Smacznego!

Przygotowanie lukru

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i mieszadłem wiosłem wyrabiać przez około 8 minut. Podstawą dobrego lukru jest bardzo dobrej jakości cukier puder. W sklepach często znaleźć można cukier puder wymieszany ze skrobią – takiego należy unikać.
  2. Masa będzie dość gęsta. Przełożyć do miseczki i za pomocą strzykawki dodać kilka kropel wody. Dokładnie wymieszać. Dobra konsystencja: nie gęsty i nie rzadki, kiedy wstawimy do niego wykałaczkę, to lekko powinna się przechylać, ale nie może upaść.



Kruche paluszki z mandarynką

Te kruche paluszki są bardzo kruche i bardzo smaczne. Podoba mi się ich kształt, pięknie się prezentują. Jednakże proponuję dodać troszkę więcej skórki mandarynkowej lub troszkę pomarańczowej, bo smak cytrusów nie jest mocno wyczuwalny. A szkoda. Co kto lubi:) Ciasteczka bardzo dobrze pasują do kawy czy do popołudniowej herbaty i mają bardzo maślany smak.

Inspiracja

SONY DSC

Składniki na 3 blaszki ciasteczek:

  • 250 g masła znakomitej jakości
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki skórki otartej z mandarynki (można dodać więcej lub dodać trochę skórki z pomarańczy)
  • 60 ml soku z mandarynki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce do ozdobienia ciasteczek po upieczeniu

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto.
  2. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
  3. Na macie silikonowej z części ciasta wyrobić palcami cieniutki (około 2 cm) rulonik. Jeśli ciasto jest dobrze schłodzone, nie trzeba podsypywać maty mąką.
  4. Odcinać 10 cm ciasteczka.
  5. Układać ciasteczka na papier pergaminowy.
  6. Piec do zezłocenia się boków przez około 12-13 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Ciastka są bardzo kruche. Przed zdjęciem ich z blaszki odczekać kilka minut, a potem przekładać na kratkę za pomocą łopatki do ciastek.
  8. Wystudzone udekorować czekoladą.
  9. Ciastka mogą być przechowywane do dwóch tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  10. Smacznego!



Chlebek cynamonowy

Cinnamon Sugar pull-Apart Bread. Powiem Wam, że jedzenie tego chlebka to istna rozkosz. Ciepłe ciasto drożdżowe prosto z piekarnika i ten zapach cynamonu. Świąteczne połączenie, które smakuje i dzieciom, i dorosłym.

Z blogu: joythebaker

SONY DSC

Składniki na keksówkę chlebka:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 25 g świeżych drożdży (12 g suchych),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 60 g masła,
  • 1/3 i 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, najlepiej domowego

Składniki na cynamonowe nadzienie:

  • 1 szklanka brązowego cukru, najlepiej gruboziarnistego,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  1. Z drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach cukru. Dodać odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawić do „zabulgotania”.
  2. Kiedy drożdże zadziałają, wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrabiać elastyczne ciasto przez około 8 minut.
  3. Kulę ciasta odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  4. W międzyczasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki umieścić w garnuszku na małym ogniu i poczekać aż masło się rozpuści pod wpływem ciepła. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie:
    • rozwałkuj ciasto na długość keksówki
    • posmaruj rozwałkowane ciasto masą cynamonową
    • podziel ciasto na sześć pasków
    • połóż paski jeden na drugim
    • pokrój na sześć równych kwadratów
    • umieść kwadraty w keksówce

6. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zezłocenia się ciasta.

7. Smacznego.

SONY DSC SONY DSC

 




Lebkuchen

To tradycyjne niemieckie pierniczki. Przepisów jest na nie całe mnóstwo, ja wybrałam przepis z wycinarki do ciastek. Ciastka wyszły dość twarde, ale po dwudniowym leżeniu były bardziej miękkie. O dziwo, to co mnie nie zachwyca, zachwyca moje dzieci. Starszy zajadał się nimi, a młodszy traktował jako… zabawkę:)

Tak, dzisiaj jest nasza Rocznica Ślubu. Nigdy nie pamiętam którego to listopada:) Ale to dzisiaj:) Ciasteczka z myślą o nim…

SONY DSC

Składniki na 3 blaszki ciasteczek:

  • 375 g ciemnej melasy (użyłam miodu naturalnego)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasteczek

  1. Pewnie dlatego moje ciasteczka wyszły twardawe. Bo ominęłam ten punkt i wszystkie składniki umieściłam w micie robota kuchennego i połączyłam. Może tutaj tkwi sedno miękkości lebkuchen? W garnuszku rozpuścić melasę, cukier i masło. Odstawić do ostudzenia.
  2. W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki razem z masą maślaną. Wymieszać do całkowitego połączenia.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Odstawić ciasto na noc do lodówki.
  5. Rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką.
  6. Wycinać ciasteczka.
  7. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 10 minut do lekkiego zbrązowienia boków ciasteczek.
  8. Smacznego!



Naturalne ekstrakty: waniliowy, pomarańczowy i cytrynowy

To już najwyższa pora na zrobienie domowych ekstraktów do ciast tak, by były gotowe do świątecznych wypieków. Gdybym tylko wcześniej wiedziała jakie to proste i wygodne, zaczęłabym taką domową produkcję już dawno, dawno temu.

Ekstrakty przepięknie pachną. Już po tygodniu w zasadzie nadają się do wypieków, ale polecam trzymać je przynajmniej z miesiąc, by nabrały wyraźniejszego aromatu. Najwięcej przyjemności przyniosło mi patrzenie na ekstrakt waniliowy: w zasadzie już po kilku dniach mieszanka zaczynała nabierać brązowawego koloru, by stać się wyraźnie brązowym już po trzech tygodniach.

Pozostaje mi jedynie czekać na święta:)

SONY DSC

Ekstrakt cytrynowy:

  • skórka z cytryny
  • 250 ml wody
  • 250 ml wódki
  1. Wszystkie składniki umieścić w szczelnym pojemniczku. Skórka z cytryny musi być naprawdę cieniusieńko obrana, by nie czuć było goryczy, która jest w białym miąższu zaraz pod skórką.
  2. Kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
  3. Odstawić na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.

Ekstrakt pomarańczowy:

  • skórka z pomarańczy
  • 250 ml wody
  • 250 ml wódki
  1. Wszystkie składniki umieścić w szczelnym pojemniczku.
  2. Kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem.
  3. Odstawić na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.

Ekstrakt waniliowy:

  • 3 laski wanilii
  • 500 ml wódki
  1. Laski wanilii naciąć wzdłuż i lekko otworzyć. Nie wydłubywać ziarenek, tylko naciąć.
  2. Laski wanilii umieścić w szczelnym pojemniczku (można je przeciąć w pół) i zalać wódką.
  3. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc.



Apple pie

Powiem tylko tak: dawno żadne ciasto nie zrobiło na mnie takiego wrażenia. No może jeszcze Pumpkin Pie. Dwa amerykańskie ciasta okazały się przepyszne, że aż zaniemówiłam:)

Co tu dużo mówić: apple pie to typowe amerykańskie ciasto, które podaje się na stół podczas Święta Dziękczynienia. A ono zbliża się już wielkimi krokami. To ciasto pachnie jesienią, rodzinnym ciepłem i miłością. Jest wyśmienite i w niczym nie przypomina polskiej szarlotki czy jabłecznika. Szczerze polecam.

Przepis podkradłam Marcie Stewart:) Ciasto to charakterystyczne pate brisee, bardzo kruche ciasto smakiem przypominające ciasto francuskie.

SONY DSC

Składniki na ciasto pate brisee w specjalnej formie 26×5:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 225 g masła
  • 1/2 szklanki lodowatej wody

Składniki na jabłkowy środek:

  • 7 obranych, wypestkowanych jabłek pokrojonych w drobne paski
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru do posypania wierzchu przed pieczeniem
  • rozbełtane jajko do posmarowania wierzchu ciasta przed pieczeniem
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 szczypty zmielonych goździków
  • kilka cienkich plastrów masła (3-4)

Przygotowanie ciasta

*Bardzo ważna jest jakość jabłek. Polecam Granny Smith lub Ligol. Jabłka nie mogą mięknąć podczas pieczenia, bo apple pie straci swój urok.

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego (oprócz wody). Króciutko wymieszać – około 10 sekund.
  2. Wolnym strumieniem dodawać wodę cały czas mieszając. Wyrobić ciasto. Mieszać mieszadłem do wyrabiania ciasta jedynie do połączenia się składników w kulę (około 30 sekund).
  3. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część owinąć folią i schować do zamrażarki. Zająć się jabłkami.

Przygotowanie jabłek

  1. Jabłka umieścić w dużej misce. Dodać wszystkie składniki. Wymieszać dokładnie.

Przygotowanie apple pie

  1. Wyjąć ciasto z zamrażarki. Przygotować blat kuchenny do wałkowania.
  2. Lekko posypać blat mąką. Rozwałkować pierwsze ciasto na okrąg większy od średnicy formy, tak by po włożeniu go do formy ściany formy były przykryte ciastem. Umieścić   formie wcześniej spsikanej sprayem do pieczenia.
  3. Wyłożyć jabłka.
  4. Drugą część ciasta rozwałkować na okrąg tak by spokojnie można było przykryć apple pie.
  5. Przykryć jabłka ciastem.
  6. Zrobić kilka dziurek w cieście, tak by powietrze mogło odparowywać (komin).
  7. Posmarować wierzch ciasta jajkiem.
  8. Posypać brązowym cukrem.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około godzinę do zbrązowienia ciasta i do widocznych przez komin bąbelków powietrza od soku jabłkowego.
  10. Smacznego!

 




Jabłkowe cupcakes ze szwajcarskim bezowym kremem maślanym

Pomyślałam sobie, że jeszcze nie czas na apple pie. Jeszcze chwilkę poczekam aż wykorzystam ten przepis… Najpierw cupcakes z jabłkami na Apple Pie Day do Davida do szkoły. Pierwszy raz w życiu zrobiłam ten krem bezowy. Muszę przyznać, że mimo, że jest w nim troszeczkę więcej pracy, to w smaku jest mniej słodki niż inne kremy. Poza tym można go dowolnie barwić, dodawać zapachów, aromatów, a także owoców, by nabrały owocowego smaku.

Przepis na cupckaes pochodzi z książki The Big Book of Cupcakes, a przepis na krem z książki Martha Stewart’s Cupcakes.

SONY DSC

Składniki na 24 cupcakes:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 szklanki startych na małych oczkach jabłek (polecam Ligol lub Granny Smith, gdyż nie rozwalają się podczas pieczenia)

Składniki na około 5 szklanek kremu:

  • 5 białek
  • 1 szklanka + 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 450 g masła
  • 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii

Przygotowanie cupcakes

  1. Wymieszać mokre składniki.
  2. Wymieszać suche składniki bez jabłek.
  3. Połączyć wszystkie składniki razem. Ciasto będzie bardzo gęste.
  4. Wmieszać jabłka. Konsystencja ciasta będzie bardziej luźna.
  5. Wykładać ciasto do papilotek.
  6. Piec w 175 stopniach przez 20-30 minut (do suchego patyczka).
  7. Wystudzić na kratce.

Przygotowanie kremu

*Białka należy ubijać w kąpieli wodnej. Ja mogłam umieścić białka w misie robota kuchennego, która jest odporna na wrzątek.

  1. Do misy robota kuchennego wrzucić białka, sól i cukier.
  2. Misę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijać trzepaczką aż do całkowitego roztopienia się cukru. Masa będzie gotowa wtedy, kiedy nie będziemy czuć cukru między palcami. Oznacza to także, że nasze surowe białka są już całkowicie bezpieczne dla nas w jedzeniu.
  3. Umieścić misę robota w robocie i ubijać na średnio-szybkich obrotach przez około 10 minut aż białka będą świecące, sztywne i puszyste.
  4. Do masy wrzucać stopniowo masło. Na koniec dodać aromat. W tym momencie można też dodać owoców: 200 g malin, jagód itp.
  5. Zmienić mieszadło ubijające na mieszadło- wiosło. Mieszać masę przez około 10-15 minut. Masa zamieni się w zważoną masę, ale znaczy to, że jesteśmy na dobrej drodze i że tak właśnie być powinno.
  6. Masa jest dobra wtedy, kiedy będziemy słyszeć charakterystyczne chlupanie (dostaje się powietrze) w misie. Co ważne, masę można przechowywać do 3 dni w lodówce lub do miesiąca w zamrażarce (w szczelnie zamkniętych pojemnikach). Masa nie roztapia się, a na muffinach utrzymuje dobrą konsystencję.
  7. Smacznego!



Ciastka z cukrem brązowym

Bardzo fajne te ciasteczka. Idealnie pasują do mojego słoika i pięknie się tam prezentują. Dzieci chętnie po nie sięgają, choć cukier jest wtedy wszędzie:)

Inspiracja

SONY DSC

Składniki na około 30-35 ciastek:

  • 180 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g + 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 żółtko
  • cukier trzcinowy do posypania ciasteczek przed pieczeniem
  1. Wszystkie składniki wymieszać razem. Ciasto będzie bardzo luźne.
  2. Takie luźne ciasto przełożyć łyżką na folię aluminiową. Zwinąć w kulę i schować do zamrażarki na około 2 godziny.
  3. Po tym czasie ciasto powinno być już na tyle twarde by można je było rozwałkowywać.
  4. Stolnicę obficie posypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wycinać ciasteczka.
  5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Każde ciasteczko posypać cukrem.
  7. Piec do lekkiego zbrązowienia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  8. Studzić na kratce.
  9. Smacznego!