Pączusie serowe

To są przepyszne pączusie. Malutkie, okrąglutkie i bardzo puszyste. Zrobione z sera, ale sera w nich nie czuć. Smakują wyśmienicie.

Co zrobić, by wyszły idealne kuleczki? Włożyć ciasto do połowy wysokości rękawa cukierniczego (bez żadne końcówki) i bezpośrednio nad garnkiem z wrzącym olejem wycisnąć mały kwadracik i odciąć nożyczkami.

Pączusie słodko przewracają się w garnku. Lubiłam na to zjawisko patrzeć. Przepis pochodzi z sympatycznego kwiatuszkowego bloga.

SONY DSC

Składniki na miskę pączusi:

  • 500 g mąki,
  • 500 g dobrej jakości twarogu zmielonego trzykrotnie (lub sernikowego),
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 200 g cukru (użyłam trzcinowego),
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 4 jaja,
  • 1 litr dobrego oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Do wysokiego i szerokiego garnka wlać jeden litr oleju. Nastawić na najmniejszy ogień.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość luźne.
  3. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego bez końcówki i wyciskać nad garnkiem małe kwadraciki. Odcinać nożyczkami.
  4. Olej jest gotowy do smażenia, gdy włożymy do niego długą wykałaczkę i zaczną unosić się wokół niego pęcherzyki.
  5. Smażyć do zezłocenia. Studzić na papierze kuchennym. Po wystygnięciu posypać obficie cukrem pudrem.
  6. Smacznego!

SONY DSC

SONY DSC