Tartaletki – mini kruche babeczki z owocami leśnymi

Są w sam raz na jeden kęs. Oczywiście można je zrobić większe, ale pomyślałam, że takie mini są bardziej urokliwe. I chyba miałam rację:) Kuszą w lodówce, a czekają na jutrzejsze urodzinki Kapselkowe. Z przepysznym kremem cytrynowym…

babeczki1

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru (u mnie fruktoza)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka

Krem cytrynowy:

  • 250 g serka homogenizowanego (u mnie odtłuszczony i bez cukru)
  • 100 g śmietany (np. 30%)
  • 60 g cukru pudru (u mnie fruktoza)
  • skórka z połowy otartej cytryny

Ciasto

  1. W misie rozgnieść wszystkie składniki, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Wyjąć kulę z lodówki. Ponieważ jest ona dość kleista potrzebna będzie mąka do podsypywania. Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm.
  3. Wyciąć kształt większy niż średnica foremek i wyłożyć foremki ciastem. Ponakłuwać widelcem spód.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec przez 15 minut (zależy od rozmiaru foremek) do złotawego koloru.
  5. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Krem:

  1. Wszystkie składniki połączyć razem i wymieszać na gładką masę.
  2. Nakładać do foremek, udekorować owocami leśnymi.
  3. Smacznego!