Malinowe muffiny

Bardzo smaczne babkowe ciasto urozmaicone kilkoma malinkami w całości utopionymi w cieście. Lubię takie muffiny, które kilka dni nie tracą swojego aromatu i pulchności. Te zamknęłam w dużym słoiku i na trzeci dzień były jeszcze dobre. Przepis pochodzi z MW, jednakże jest lekko zmieniony.

SONY DSC

Składniki na 9 dużych muffin:

  • 100 g masła
  • 120 g oleju dobrej jakości (rzepakowy, kujawski)
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 27 malin świeżych lub mrożonych (po 3 na muffinę)

Przygotowanie

  1. Masło i olej utrzeć z cukrem. Dodawać jajka jedno po drugim.
  2. Wmieszać resztę mokrych składników. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto przełożyć do papilotek. Do każdej włożyć po 3 świeże maliny.
  4. Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka).
  5. Smacznego!