Kruche ciasto milionera

Uwielbiam to ciasto. Choć jest tak słodkie, to nie można się jemu oprzeć. Kruchy spód, karmel i czekolada. Mmmmm, czego chcieć więcej? To jest ulubione ciasto mojego wujka. Oczy mu się śmieją, kiedy może zjeść kawalątek.

Przepis pochodzi z MW.

SONY DSC

Składniki na spód ciasta:

  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g sypkiego brązowego cukru

Składniki na karmelową warstwę:

  • 400 g gotowej masy karmelowej (można też przez 3 godziny gotować zamkniętą i zanurzoną w wodzie puszkę słodzonego mleka skondensowanego)

Składniki na czekoladową warstwę:

  • 200 g mlecznej czekolady (można wymieszać ją z gorzką)
  • 4-5 łyżek masła

Przygotowanie ciasta.

  1. Wyrobić wszystkie składniki. Powinno wyjść zbite i nie lepiące się ciasto.
  2. Wyłożyć formę do tarty papierem do pieczenia lub spsikać sprayem do pieczenia.
  3. Wyłożyć spód formy ciastem.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec do zbrązowienia około 20 minut.
  5. Wyłożyć masę krówkową na kruchy spód. Wyrównać.
  6. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem.
  7. Wylać czekoladę na masę krówkową.
  8. Ciasto powinno chłodzić się przez kilka godzin w lodówce.
  9. Smacznego!