Krem z dyni

Idzie jesień. Czas na dynię. Nic więcej nie napiszę:)

 

SONY DSC

Składniki:

  • dynia lub gotowy mus z dyni,
  • świeży imbir,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka śmietany,
  • woda

Przygotowanie:

  1. Świeżą dynię pokrój na ćwiartki. Usuń pestki. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, połóż dynię. Wstaw do nagrzanego piekarnika (ok.175 stopni) i piecz aż będzie miękka. Łyżką oddziel miąższ od skórki od dyni, zmiel dokładnie w blenderze aż powstanie gładka masa.
  2. Gotowy miąższ z dyni przełóż do garnka, dodaj zmielony w młynku świeży imbir (2cm kostka). Przypraw solą i pieprzem.Niech trochę pogotuje się na wolnym ogniu. Dodaj odrobinę wody by krem nie był zbyt gęsty.
  3. Krem z dyni przed podaniem udekoruj śmietaną. Można dodać łyżkę ulubionej oliwy.
  4. Smacznego!