Kluski leniwe z twarogu. Bezglutenowe oczywiście.
Ponieważ zmęczona jestem mięsem, jako jedynym źródłem białka, postanowiłam urozmaicić swoją kuchnię twarogiem. Oczywiście twaróg musi być twarogiem prawdziwym, z mleka, a nie z fabryki dużych koncernów.
W ten sposób są kluski, bardzo je lubię, robię je dość często. Wszystkim w rodzinie się przejadły już, tylko nie mi:)
Jedna 200 gramowa porcja dostarcza aż 27 g białka, 8 g tłuszczów i 47 g węglowodanów.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Potrzebujesz:
- 800 g półtłustego twarogu,
- 6 łyżek mąki kukurydzianej,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek mąki ryżowej,
- 2 -3 jajka
Ser zblenduj lub zmiel w maszynce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, Wyrób ciasto. Na desce podsypanej lekko mąką uformuj rękoma wałeczki i wycinaj nożem 2-centymetrowe plastry. Gotuj we wrzącej wodzie 2-3 minuty jeszcze po ich wypłynięciu na wierzch. Podawaj na słodko z masełkiem. U mnie z cukrem kokosowym i masłem. Smacznego!