Gulasz z łopatki

Dwa tygodnie chorowania! Dawno tak nie było. Powiem Wam szczerze, że nie lubię chorować. Co z tego, że człowiek wreszcie ma czas na „nicnierobienie”, kiedy to jest właśnie najgorsze z tego wszystkiego. Gdyby nie pomoc Cioci i Wujka nie poradziłabym sobie z dwójką dzieci. Nie byłam w stanie nic zrobić. Dziś jestem już drugi dzień na nogach i nawet zrobiłam gulasz. Podałam go z kaszą jaglaną. Wszyscy żeśmy go wpałaszowali z wielkim smakiem.

SONY DSC

Składniki na garnek gulaszu:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 kg łopatki,
  • pasta pomidorowa bio lub domowej roboty,
  • ziele angielskie, listek laurowy, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobne kawałeczki i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.
  2. Mięso podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek w cieniutkie paseczki.
  4. Do garnka wlać pastę pomidorową, przyprawy wsypać wedle uznania. Dorzucić mięso i cebulę.
  5. Dusić pod przykryciem około 2 godzin.
  6. Podawać z kaszą.
  7. Smacznego!