Domowe gofry z serkiem waniliowym polane sosem truskawkowym

Domowe gofry. Ten zapach! Razem z siostrą zrobiłyśmy z przepisu na jedną porcję i na cztery osoby to zdecydowanie za mało:) Domowe gofry różnią się zdecydowanie od tych kupnych. Ciasto jest miękkie i trochę w smaku przypomina naleśniki, ale smakuje wyśmienicie. Syn ocenił: „wyśmienite”.

Przepisów na gofry jest od zatrzęsienia, w najbliższym czasie postaram się kilka z  nich wypróbować, by porównać ich smaki.

gofry1

Składniki na 8 gofrów:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 75 g cukru (u mnie fruktoza; w oryginalnym przepisie jest 50 g cukru, ale według mnie to za mało)
  • 50 ml oleju
  • 4 jajka

Składniki na serek waniliowy:

  • 2 opakowania naturalnego serka homogenizowanego
  • cukier do smaku (u mnie fruktoza)
  • kilka kropli aromatu lub miąższ z laski wanilii

Składniki na sos truskawkowy:

  • garść rozmrożonych lub świeżych truskawek
  • pół szklanki wody
  • cukier do smaku (u mnie fruktoza)

Gofry

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego. Wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie dość rzadkie.
  2. Wylewać odpowiednią ilość do rozgrzanej gofrownicy (wcześniej natłuścić lub spsikać beztłuszczowym sprayem do pieczenia) i piec do zrumienienia się ciasta.

Serek waniliowy

  1. Serek wymieszać z wanilią i cukrem.

Sos truskawkowy

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować by powstał płynny sos. Dekorować naleśniki wcześniej, na które wcześniej położyć serek waniliowy.
  2. Smacznego!