Wegetariański czekoladowy tort z cukinii

Nic lepszego ponad ten wegetariański czekoladowy tort z cukinii. Bez cukru, bez sztucznych dodatków, bez masła. A jednak wyjątkowo czekoladowy, robiący niesamowite wrażenie na gościach i na mnie samej. Wegetariański czekoladowy tort z cukinii z czekoladowym kremem…

Ten wegetariański czekoladowy tort z cukinii robiłam pierwszy raz. Nie miałam pojęcia co z tego wyjdzie i nie ukrywam, że z wielkim strachem kroiłam jego pierwszy kawałek. Tym bardziej, że na moje ręce patrzyło kilkanaście osób. Nie ukrywam, że stres związany z byciem Manufakturą Ciastek jest w takich sytuacjach przeolbrzymi 🙂 Tort wyszedł zbity, wszystkie warstwy trzymały się razem. Nieziemsko czekoladowy, a do tego z cukinią.

Uwielbiam wysokie torty, uważam, że są bardzo eleganckie, a najprostsza ozdoba dodaje jeszcze więcej elegancji. Stąd mój pomysł na ten czekoladowy tort. Dużo, naprawdę dużo czekolady. Słodycz pochodząca z owoców, a smak czekolady z kakao. Wszystko dopełniła dekoracja. Myślę, że udało mi się zachwycić moich gości.

Zdecydowanie nie polecam tego tortu miłośnikom maślanych kremów i klasycznych biszkoptów.

Z prawdziwym ekstraktem z wanilii.

Dzięki Kinga Paruzel za mega inspirację.

Wegetariański tort czekoladowy z cukinii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Manufaktura Ciastek Serves: 24

Ingredients

  • Suche składniki na tort:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zamień na 2 szklanki mąki migdałowej, szklankę mąki kokosowej, pół szklanki mąki kukurydzianej),
  • 1,5 szklanki kakao,
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Mokre składniki na tort:
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 2,5 szklanki dobrze namoczonych i zmielonych w blenderze daktyli (tak by wyszła z nich pasta),
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki oleju kokosowego,
  • 10 jaj
  • Oprócz tego:
  • dwie cukinie (dość duże) starte na tarce o drobnych oczkach i odciśnięte z wody
  • *Składniki na krem*
  • 2 szklanki kakao,
  • 5 łyżek pasty z daktyli (zmielone w blenderze namoczone we wrzątku daktyle z odrobiną wody),
  • 4 dojrzałe banany,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego,
  • szczypta soli
  • *Aby nasączyć tort potrzebujesz*
  • kubek kawy Inka z dwóch łyżeczek kawy z dodatkiem ksylitolu

Instructions

1

*Przygotowanie tortu*

2

Składniki suche wymieszaj w misie robota kuchennego.

3

Składniki mokre zmiel w blenderze na gładką masę.

4

Wymieszaj składniki mokre z suchymi. Wmieszaj cukinię.

5

Powstałą masę podziel na cztery części. Każdą część piecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni (okrągła forma 22 cm) około 30 minut do suchego patyczka.

6

*Przygotowanie kremu*

7

Wszystkie składniki zblenduj. Powstałą masę schowaj do lodówki. W międzyczasie przygotuj do nasączania kawę.

8

*Złożenie tortu*

9

Pierwszy blat połóż na tortownicy. Nasącz naparem z kawy, posmaruj kremem i przełóż kolejnym blatem i tak do końca. Ja tort udekorowałam czekoladą rozpuszczoną w gorącej kąpieli z mlekiem kokosowym.