Wegetariański czekoladowy tort z cukinii

Nic lepszego ponad ten wegetariański czekoladowy tort z cukinii. Bez cukru, bez sztucznych dodatków, bez masła. A jednak wyjątkowo czekoladowy, robiący niesamowite wrażenie na gościach i na mnie samej. Wegetariański czekoladowy tort z cukinii z czekoladowym kremem…

Ten wegetariański czekoladowy tort z cukinii robiłam pierwszy raz. Nie miałam pojęcia co z tego wyjdzie i nie ukrywam, że z wielkim strachem kroiłam jego pierwszy kawałek. Tym bardziej, że na moje ręce patrzyło kilkanaście osób. Nie ukrywam, że stres związany z byciem Manufakturą Ciastek jest w takich sytuacjach przeolbrzymi 🙂 Tort wyszedł zbity, wszystkie warstwy trzymały się razem. Nieziemsko czekoladowy, a do tego z cukinią.

Uwielbiam wysokie torty, uważam, że są bardzo eleganckie, a najprostsza ozdoba dodaje jeszcze więcej elegancji. Stąd mój pomysł na ten czekoladowy tort. Dużo, naprawdę dużo czekolady. Słodycz pochodząca z owoców, a smak czekolady z kakao. Wszystko dopełniła dekoracja. Myślę, że udało mi się zachwycić moich gości.

Zdecydowanie nie polecam tego tortu miłośnikom maślanych kremów i klasycznych biszkoptów.

Z prawdziwym ekstraktem z wanilii.

Dzięki Kinga Paruzel za mega inspirację.

Wegetariański tort czekoladowy z cukinii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Manufaktura Ciastek Serves: 24

Ingredients

  • Suche składniki na tort:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zamień na 2 szklanki mąki migdałowej, szklankę mąki kokosowej, pół szklanki mąki kukurydzianej),
  • 1,5 szklanki kakao,
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Mokre składniki na tort:
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 2,5 szklanki dobrze namoczonych i zmielonych w blenderze daktyli (tak by wyszła z nich pasta),
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki oleju kokosowego,
  • 10 jaj
  • Oprócz tego:
  • dwie cukinie (dość duże) starte na tarce o drobnych oczkach i odciśnięte z wody
  • *Składniki na krem*
  • 2 szklanki kakao,
  • 5 łyżek pasty z daktyli (zmielone w blenderze namoczone we wrzątku daktyle z odrobiną wody),
  • 4 dojrzałe banany,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego,
  • szczypta soli
  • *Aby nasączyć tort potrzebujesz*
  • kubek kawy Inka z dwóch łyżeczek kawy z dodatkiem ksylitolu

Instructions

1

*Przygotowanie tortu*

2

Składniki suche wymieszaj w misie robota kuchennego.

3

Składniki mokre zmiel w blenderze na gładką masę.

4

Wymieszaj składniki mokre z suchymi. Wmieszaj cukinię.

5

Powstałą masę podziel na cztery części. Każdą część piecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni (okrągła forma 22 cm) około 30 minut do suchego patyczka.

6

*Przygotowanie kremu*

7

Wszystkie składniki zblenduj. Powstałą masę schowaj do lodówki. W międzyczasie przygotuj do nasączania kawę.

8

*Złożenie tortu*

9

Pierwszy blat połóż na tortownicy. Nasącz naparem z kawy, posmaruj kremem i przełóż kolejnym blatem i tak do końca. Ja tort udekorowałam czekoladą rozpuszczoną w gorącej kąpieli z mlekiem kokosowym.

{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Recipe", "url": "http://www.manufakturaciastek.pl/czekoladowy-tort-z-cukinii/", "author": { "@type": "Thing", "name": "Manufaktura Ciastek" }, "datePublished": "5 marca 2019", "cookTime": "P", "description": "", "image": "http://www.manufakturaciastek.pl/wp-content/uploads/2019/03/tort-39.jpg", "recipeIngredient": [ "Suche składniki na tort:", "3,5 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zamień na 2 szklanki mąki migdałowej, szklankę mąki kokosowej, pół szklanki mąki kukurydzianej),", "1,5 szklanki kakao,", "4 łyżeczki sody oczyszczonej,", "1 łyżeczka proszku do pieczenia,", "szczypta soli", "2 łyżeczki cynamonu", "Mokre składniki na tort:", "2 dojrzałe awokado,", "2,5 szklanki dobrze namoczonych i zmielonych w blenderze daktyli (tak by wyszła z nich pasta),", "2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,", "2 szklanki oleju kokosowego,", "10 jaj", "Oprócz tego:", "dwie cukinie (dość duże) starte na tarce o drobnych oczkach i odciśnięte z wody", "*Składniki na krem*", "2 szklanki kakao,", "5 łyżek pasty z daktyli (zmielone w blenderze namoczone we wrzątku daktyle z odrobiną wody),", "4 dojrzałe banany,", "2 łyżeczki cynamonu,", "1,5 szklanki mleka kokosowego,", "szczypta soli", "*Aby nasączyć tort potrzebujesz*", "kubek kawy Inka z dwóch łyżeczek kawy z dodatkiem ksylitolu" ], "name": "Wegetariański tort czekoladowy z cukinii", "nutrition": { "@type": "NutritionInformation", "calories": "", "carbohydrateContent": "", "cholesterolContent": "", "fatContent": "", "fiberContent": "", "proteinContent": "", "saturatedFatContent": "", "sodiumContent": "", "sugarContent": "", "transFatContent": "", "unsaturatedFatContent": "" }, "prepTime": "P", "totalTime": "P", "recipeInstructions": [ "*Przygotowanie tortu*", "Składniki suche wymieszaj w misie robota kuchennego.", "Składniki mokre zmiel w blenderze na gładką masę.", "Wymieszaj składniki mokre z suchymi. Wmieszaj cukinię.", "Powstałą masę podziel na cztery części. Każdą część piecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni (okrągła forma 22 cm) około 30 minut do suchego patyczka. ", "*Przygotowanie kremu*", "Wszystkie składniki zblenduj. Powstałą masę schowaj do lodówki. W międzyczasie przygotuj do nasączania kawę. ", "*Złożenie tortu*", "Pierwszy blat połóż na tortownicy. Nasącz naparem z kawy, posmaruj kremem i przełóż kolejnym blatem i tak do końca. Ja tort udekorowałam czekoladą rozpuszczoną w gorącej kąpieli z mlekiem kokosowym.", ], "recipeYield": "24" }