Czekoladowe ciasteczka z M&Ms

Dzisiaj inna wariacja ciasteczek z M&M. W smaku są zupełnie inne od waniliowych. Czekoladowe są mięciutkie, rozpływają się w ustach. No i ten obłędny smak czekolady, który nawet po kilku dniach jest bardzo intensywny. Lubię takie proste przepisy:) Przepis pochodzi stąd.

czekoladowemm5

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g gorzkiej czekolady (można wymieszać z mleczną, ale im więcej mlecznej, tym słodsze ciastka)
  • 115 g masła
  • 1 opakowanie M&M (400 g)
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasteczka

  1. Wymieszać wszystkie składniki.
  2. Wrzucić połowę drażetek.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać masę o wielkości orzecha włoskiego. Ciastka się rozlewają, należy zachować odległość 3-4 cm.
  4. Resztą drażetek poozdabiać ciastka (po 3-4 drażetki na ciastko). Drażetki można ułożyć koło siebie. Ciastko się rozpłynie, a drażetki się rozsuną.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 8 minut.
  6. Zostawić na blaszce około 5 minut, zdjąć i zostawić do wystudzenia na kratce.
  7. Smacznego!