Czekoladowe babeczki Euro 2012

Mając sześciolatka w domu nie sposób uniknąć gorączki Euro. Dopadła i mnie, choć za piłką nie przepadam. Postanowiliśmy wraz z synem zrobić mafinki i udekorować je na wesoło. Efekty i przepis poniżej

gol2

Składniki na 10 mafinek czekoladowych:

  • 110 g masła
  • 110 g cukru (zastąpiłam fruktozą)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • 50 ml mleka
  • 60 ml śmietany

Składniki na krem:

  • kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 300 g serka filadelfia (u mnie serek Linessa z Lidla)

Mafinki

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielnie wymieszać składniki suche, a oddzielnie mokre.
  2. Do nagrzanego piekarnika (190 stopni) włożyć formę wyłożoną papilotkami z surowym ciastem (gęsta konsystencja) i piec około 25 minut (do suchego patyczka).

Krem

  1. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i ubić na gładką masę.
  2. Wstawić do zamrażarki na około 30 minut. Można sprawdzać czy krem uzyskał dobrą do ozdabiania rękawem cukierniczym konsystencję.
  3. Miłego ozdabiania:) Smacznego.