Ciasto z wanilią i świeżą żurawiną

Lubię proste ciasta: zamieszać, wymieszać, wstawić do piekarnika i już. To ciasto właśnie takie jest i do tego bardzo dobrze smakuje. Długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne w środku, a skórkę ma chrupiącą. Świeża żurawina dodaje kwaskowego smaku. Mój syn był zachwycony, a jemu niełatwo dogodzić. Wczoraj zjadł dwa wielkie kawałki i dokrajał po cichutku kolejne:) Przepis z MW, szczerze polecam.

SONY DSC

Składniki na 22 cm placek:

  • miąższ z jednej laski wanilii,
  • 2 szklanki świeżej żurawiny lub rozmrożonej i odsączonej,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 115 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)

Przygotowanie ciasta

  1. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) wymieszać w misie robota kuchennego. Na koniec łyżką wmieszać żurawinę.
  2. Okrągłą formę spsikać sprayem do pieczenia. Wlać ciasto.
  3. Piec przez około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka).
  4. Smacznego!