Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Robiąc to ciasto wykorzystałam kilka przepisów już przeze mnie sprawdzonych. Trochę je jeszcze dopracowałam. Dzisiaj pracą podzieliłam się z siostrą. Dlatego smakuje jeszcze lepiej. Pieczenie z siostrą jest tym co uwielbiam. Do tego jeszcze starszy synek krzątający się po kuchni, a młodszy otwierający wszystkie szuflady. Rodzinna sielanka:)

Ciasto ładnie wyrosło, wyczuwalny był smak miodu, a jagody rozpłynęły się wraz z kruszonką po całym cieście. Do zrobienia ciasta drożdżowego użyłam tego przepisu, zwiększyłam jedynie o łyżkę ilość cukru.

drozdzowezjagodami2

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 14 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki cukru (u mnie fruktoza z błonnikiem)
  • po 3-4 truskawki na każdą drożdżówkę
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed samym ich pieczeniem

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g schłodzonego masła
  • około 4 łyżek cukru (u mnie fruktoza)
  • 2-3 łyżki mąki

Ponadto:

  • 300 g jagód (u mnie borówka amerykańska)
  • 2-3 łyżki miodu (według mnie 3 łyżki miodu to za dużo na okrągłą 23 cm formę)

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn z letniego mleka i odrobiny mąki. Suche drożdże mieszamy bezpośrednio z ciastem.
  2. Wyrobić wszystkie składniki (mąka, rozczyn, żółtko, jajka, sól, masło, cukier) na gładkie, nie klejące i elastyczne ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 90 minut, przy czym suche drożdże wolniej rosną).
  4. Po wyrośnięciu, ponownie krótko wyrobić ciasto.
  1. Drożdżowym ciastem wyłożyć blachę (wcześniej spsikaną beztłuszczowym sprayem do pieczenia). Jeśli ciasto się klei, wyrobić je ponownie dosypując stopniowo mąki, aż ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Posmarować dno ciasta miodem. Brzegi ciasta podnieść, tak by powstał „dołek” na owoce.
  3. Ułożyć owoce na cieście i posypać kruszonką. Kruszonkę można wcześniej schłodzić w zamrażarce i zetrzeć ją na tarce wprost na jagody.
  4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 25 minut.
  5. Smacznego!