Ciastka z cukrem brązowym

Bardzo fajne te ciasteczka. Idealnie pasują do mojego słoika i pięknie się tam prezentują. Dzieci chętnie po nie sięgają, choć cukier jest wtedy wszędzie:)

Inspiracja

SONY DSC

Składniki na około 30-35 ciastek:

  • 180 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g + 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 żółtko
  • cukier trzcinowy do posypania ciasteczek przed pieczeniem
  1. Wszystkie składniki wymieszać razem. Ciasto będzie bardzo luźne.
  2. Takie luźne ciasto przełożyć łyżką na folię aluminiową. Zwinąć w kulę i schować do zamrażarki na około 2 godziny.
  3. Po tym czasie ciasto powinno być już na tyle twarde by można je było rozwałkowywać.
  4. Stolnicę obficie posypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wycinać ciasteczka.
  5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Każde ciasteczko posypać cukrem.
  7. Piec do lekkiego zbrązowienia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  8. Studzić na kratce.
  9. Smacznego!