Blueberry muffins z polewą cynamonową

Sezon na borówki amerykańskie oficjalnie otwarty. Czekam tylko na nasze polskie jagody. Czas wtedy zabrać dzieci do lasu na jagody:) No i to przecież świetny sposób na rodzinne spędzenie czasu. Jak tylko pojawią się jagody, pojawią się i przepisy na jagodowe smakołyki. Teraz czas na amerykańskie:) Co tu dużo mówić, mam do nich sentyment. Są słodkie, twarde i wielkie, a do wypieków nadają się wyśmienicie. Zatem czas na pierwsze mafinki.

mafina_blueberry1

Składniki na ok. 16 mafinek:

  • 150 dag miękkiego masła
  • szklanka cukru (ja dałam ok. 2/3 szklanki fruktozy)
  • 2 jajka
  • aromat (najlepiej waniliowy)
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 g borówki amerykańskiej

Składniki na polewę cynamonową:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru (zamieniłam na fruktozę)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie mafinek 

  1. Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej misce mokre. Połącz składniki. Na koniec wmieszaj borówki. Polecam użycie miksera, gdyż wymieszanie łyżką masła na gładko nie jest najprostsze:)
  2. Wypełnij papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości. Ciasto może się przelewać podczas pieczenia.

Przygotowanie polewy

  1. Wszystkie składniki połącz razem do uzyskania konsystencji pasty. Następnie wyłóż po pół łyżeczki do każdej mafinki.
  2. Mafinki wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Smacznego!:)