Ajerkoniak

To może być wspaniały pomysł na prezent. Ten ajerkoniak zrobiłam z myślą o swojej Cioci, która go wprost uwielbia, a poza tym nie wiem jak mogę Jej się odwdzięczyć za to wszystko co razem z Wujkiem robią dla mnie.

SONY DSC

Składniki na około 1 litr ajerkoniaku:

  • 8 żółtek,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • miąższ z jednej laski wanilii,
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%,
  • szklanka wódki

Przygotowanie napoju

  1. Przeciąć wanilię na pół i wydłubać nożem ziarenka. Odłożyć.
  2. W kąpieli wodnej ubijać żółtka wraz z cukrem pudrem przez 10 minut. Misa z żółtkami nie może dotykać wody. Po tym czasie wmieszać ziarenka wanilii i jeszcze chwilę wymieszać.
  3. Zdjąć misę z kąpieli. Dalej mieszać masę robotem kuchennym.
  4. Powoli wlewać śmietanę. Po wlaniu śmietany powoli wlewać wódkę. Za szybkie wlanie wódki i śmietany może zważyć masę. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Likier jest najlepszy po tygodniu leżakowania w lodówce.
  5. Smacznego!

SONY DSC